Met de gedeelde lijst IPv6-adressen kunnen contentaanbieders bepalen naar welke access points IPv6-records te sturen. Dat is noodzakelijk, zeggen contentproviders, omdat het nu moeilijk te bepalen is welke klanten IPv6-content kunnen ontvangen.

Het plan werd vorige week overlegd op een bijeenkomst van de Internet Engineering Task Force (IETF), een werkgroep die zich bezighoudt met de evolutie van de internetarchitectuur en de soepele werking van het internet. Onder meer Microsoft, Google, Yahoo en Netflix zitten achter het plan van de whitelist, meldt Networkworld.

Ip-adressen raken op

De internetinfrastructuur migreert naar IPv6 omdat het aantal oude ip-adressen (IPv4) opraakt. Experts verwachten dat het aantal IPv4-adressen in 2012 op is. Voor contentaanbieders is die overgang lastig, omdat een deel van de klanten wél, en een andere deel geen IPv6-content kan ontvangen. De whitelist moet daarbij helpen.

Google gebruikt al een eigen DNS-whitelist voor onder meer YouTube, Search en Gmail. Via de DNS-resolver wordt gecheckt of het ontvangende netwerk IPv6-klaar is. Voor IPv6-klanten zijn er aparte sites, die voor de eindgebruiker overigens precies hetzelfde functioneren.

SP-motie

Ook in de Nederlandse politiek speelt de kwestie IPv6 inmiddels. De SP werkt aan een motie die ict-leveranciers aan overheid verplicht IPv6 te ondersteunen. Een Kamermeerderheid steunt het plan.