Ingewikkelde apparaten om bij mensen het cholesterolgehalte te meten zijn straks niet meer nodig. Onderzoekers van Cornell University hebben een app ontwikkeld waarmee via de camera van een smartphone betrouwbare uitspraken kunnen worden gedaan over bloedwaarden zoals het cholesterolgehalte.

De geavanceerde camerapplicatie kan door een kleuranalyse op een foto van jezelf (een ‘selfie’) te doen je gezondheid bepalen. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is de door Cornell ontwikkelde smartCARD-accessoire aan een telefooncamera te bevestigen en een foto te maken. In de accessoire zit een teststrip die het cholesterol uitleest. Omdat het belangrijk is dat de juiste kleurwaarden staan ingesteld, kalibreert de accessoire automatisch.

Op dit moment worden LDL, HDL en triglyceriden gemeten. In de nabije toekomst hopen de onderzoekers met de accessoire ook uitspraken te doen over vitamine D-niveaus. In hun begeleidende paper geven de onderzoekers aan dat de smartCARD en app per direct op de markt kan worden gebracht als een fabrikant interesse toont.