Het semantisch web wordt beschouwd als de volgende fase van het internet waarbij van alle informatie is voorzien van metadata. Dankzij die metadata kan een applicatie zonder problemen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld een fan van Jan Smit de zanger en fans van Jan Smit de helm-ontwerper.

Nova Spivack is oprichter van een aantal bedrijven dat zich op het semantisch web richt. Afgelopen donderdag sprak hij tijdens de Next Web Conferentie in de Westergasfabriek in Amsterdam. Daar sprak Webwereld met de ondernemer.

Hoe legt u aan uw moeder uit wat het semantisch web inhoudt?

"Ik vertel haar dat ze zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Ze hoeft het niet te weten. Gebruikers zullen niets merken van het semantisch web. Het zal verborgen zijn achter software. Mijn moeder weet ook niets over de motor in haar auto. Daar maalt ze niet om, en dat zou ook niet hoeven. Ze stapt in, draait het sleuteltje om en rijdt weg.

"Voor het semantisch web geldt precies hetzelfde, maar ontwikkelaars kijken op dezelfde manier naar het semantisch web als monteurs naar de motor in een auto kijken.

"Als ik het semantisch web voor mijn moeder zou moeten omschrijven, zou ik zeggen dat je het web in een enorme database verandert, of een omgeving waarin je kennis deelt. Het zal haar betere zoekresultaten opleveren en software die zaken aanraadt. Het is een meer relevant, hopelijk meer pro-actief web.

Als u 'pro-actief' zegt, dan komt je dicht in de buurt van kunstmatige intelligentie. Waarom is het semantisch web anders dan kunstmatige intelligentie?

"Het semantisch web gaat over data. Als je data verrijkt, komt kunstmatige intelligentie een stap dichterbij. Maar je hebt geen kunstmatige intelligentie nodig om het semantisch web mogelijk te maken. Het semantisch web maakt data meer relevant, en dat alleen maakt dat het de moeite waard is.

Hoe kan een ondernemer, ontwikkelaar van internetapplicaties of uitgever het semantisch web omarmen?

"Je moet ontologieën gebruiken (een rijke indeling naar hoofd- en subcategorieen, aangevuld met termen en eigenschappen, red), bijvoorbeeld foaf of de dublin core, die wordt gebruikt om boeken en documenten te omschrijven. Die metadata voeg je aan je data toe, zodat andere programma's je rdf (rich data format) kunnen gebruiken.

Je kunt ook een Sparql api (application programming interface) voor je data publiceren. Zelfs als je data niet als rdf beschikbaar is, kan je daarmee een interface bieden waarmee er diep in je data gezocht kan worden.

Samengevat: je moet je data openstellen?

"Je moet je data openstellen, maar volgens specifieke standaarden en api's. Dat is erg belangrijk.

Waarom verwacht u dat het semantisch web over twee jaar gemeengoed zal zijn?

"We zien een groot omslagpunt in de hulpmiddelen die beschikbaar zijn en de bedrijven die semantische diensten aanbieden. De hoeveelheid data neemt erg snel toe. Sindice heeft 30 miljoen documenten die rfd bevatten geïndexeerd. Het groeit exponentieel.

Zal het semantisch web leiden tot een nieuwe economie?

"Wanneer nieuwe bedrijven deze technieken omarmen, zal het enkele gevestigde ondernemingen verstoren. Dat gebeurt misschien in de advertentie- of de zoekmarkt. Maar ik geloof niet dat er radicaal nieuwe zakelijke modellen zullen ontstaan. Rijkere data bekent niet dat er nu een compleet nieuwe manier is om geld te verdienen. Mensen verdienen al eeuwen op dezelfde manier geld, ook voor de opkomst van het web.

Wat gebeurt er met bedrijven die hun data niet openstellen?

"Die zullen steeds meer geïsoleerd raken. Hun omzetten zullen slinken als ze zich niet bij het collectief aansluiten. Het is net als de evolutie. Als je toestaat dat je in een hoekje wordt gedwongen, dan zal je uiteindelijk uitsterven.

Yahoo is verder met het semantisch web dan Google. Hoe komt dat?

"Ten eerste maakt Yahoo beter gebruik van gestructureerde metadata. Zij hebben al aangekondigd dat zij hun zoekdienst zullen baseren op gestructureerde metadata.

"Yahoo heeft hier meer ervaring mee omdat ze zijn begonnen als een taxonomie, dus zij hebben meer ervaring met gestructureerde informatie en hoe je informatie moet ordenen. Dat zit meer in hun dna.

"Maar Google zal er ook wel mee bezig zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat niet zijn, maar ze hebben nog niets aangekondigd. Misschien wachten ze wel om te zien wat Yahoo doet. (Lachend:) Of ze kunnen Yahoo gewoon overnemen.

Hoe gaat u hier zelf geld mee verdienen?

"Twine (dat nog in een gesloten bètafase verkeert, red.) zal via advertenties geld gaan verdienen. Wij leveren rijke content die goed aansluit bij de behoeftes en interesse van de lezer. Daardoor kunnen wij effectief adverteren. Wij merken dat gebruikers meer bij Twine betrokken zijn dan bij de gemiddelde website.

Bent u bang dat de gevestigde orde morgen het semantischweb omarmt en dat u die voorsprong dan kwijtraakt?

"Dat zou heel moeilijk voor ze zijn. We hebben de afgelopen vijf jaar het platform gebouwd waar Twine op draait. We hebben een hoop technologie gebouwd. Een van de grote uitdagingen is om een technologie te ontwikkelen die schaalbaar is. Wij hebben schaalbare en slimme software ontwikkeld, en hebben daar een hoop patenten op.

"Er zijn een hoop barrières om deze markt te betreden. Ik verwacht dat we vijf jaar de tijd hebben om genoeg gebruikers te verzamelen."

Spivack toonde op The Next Web deze presentatie: