Dat staat volgens Amerikaanse media in een onderzoeksrapport van de Senaatscommissie, die Apple-ceo Tim Cook dinsdag tijdens een hoorzitting zal ondervragen. Het bedrijf heeft gebruik gemaakt van allerlei belastinggaten en heeft zo miljarden aan Amerikaanse belasting vermeden op een offshore-winsten van 44 miljard dollar tussen 2009 en 2012, stellen de onderzoekers.

Cook op het matje

Cook geeft de hoorcommissie dinsdag uitleg over Apple's belastingpraktijken. Onder meer wordt gebruik gemaakt van Nederlandse postbus-bv’s om geld uit EU-landen weg te sluizen naar Bermuda. Veel grote Amerikaanse bedrijven doen hetzelfde. Volgens een rapport van JPMorgan hebben meer dan duizend Amerikaanse bedrijven in totaal 1,7 biljoen (Amerikaans: trillion) aan winsten staan in belastingparadijzen.

Cook ontkende de belastingontwijking eind vorige week tegen de Washington Post. “We betalen belasting over alle producten die we in de Verenigde Staten verkopen en we betalen elke dollar die we schuldig zijn."

Hervorming

In een verklaring voorafgaand aan de zitting stelt Apple belastinghervorming te zullen bepleiten, schrijft Reuters. De belasting op buitenlandse winsten moet volgens Apple 'redelijker' worden. Het belastingtarief op winsten is op papier 35 procent in de VS en dat vindt Cook veel te hoog.

Het bedrijf gaat ontkennen dat het illegale belastingtrucs uithaalt. Het bestaan van zijn mysterieuze Ierse dochteronderneming met de naam 'AOI' zou zijn Amerikaanse belastingverplichting ook niet verminderen, stelt Apple.

Microsoft, HP, Google ook fout

Vorig jaar werden Microsoft en HP ook al wegens belastingontduiking door de senaatscommissie op het matje geroepen. Dat had weinig resultaat: de praktijken door Amerikaanse bedrijven en de Amerikaanse wetgeving bleven ongewijzigd. Afgelopen weekend onthulde een Britse klokkenluider nog dat Google jarenlang Britse belastingen heeft ontlopen door advertentiedeals die in Groot-Brittannië werden gesloten in Ierland te boeken.