Veroordeelde verkrachters en aanranders worden door de nieuwe wet verplicht om jusitie op de hoogte te houden van hun huidige adres. Doen ze dit niet, dan verdwijnen ze achter de tralies, zo meldt de Salt Lake Tribune.

De wet wordt volgende week in het Huis van Afgevaardigden besproken, en zal naar verwachting vervolgens door president Bush bekrachtigd worden.

Het wetsvoorstel, dat zich vooral richt op een hardere aanpak van pedofielen, is genoemd naar Adam Walsh, het zoontje van televisiepresentator John Walsh. Adam werd 25 jaar geleden op zesjarige leeftijd misbruikt en vermoord, waarna zijn vader de aanzet gaf tot het televisieprogramma 'America's Most Wanted'.

Kern van de zogeheten Adam Walsh Child Protection Act is de online publicatie van een lijst met namen en adressen van 560.000 veroordeelde zedendelinquenten. De lijst zal doorzoekbaar zijn op postcode en moet binnen drie jaar online staan.

De wet verplicht ook 150.000 veroordeelden die nog niet geregistreerd zijn, om alsnog hun adres door te geven. Doen ze dit niet, dan gaan ze de gevangenis in. De celstraf kan in dat geval oplopen tot tien jaar. Alle geregistreerde veroordeelden moeten hun gegevens maandelijks verifiëren.