De breed uitgemeten on- en offline protesten tegen de Stop Online Piracy Act (SOPA) en de tegenhanger Protect IP (PIPA) woensdag zijn niet zonder politiek effect gebleven. Binnen één dag zijn 18 senatoren, waaronder 7 voorheen actieve SOPA/PIPA steuners, zich tegen de voorstellen uitgesproken, meldt Ars Technica. Het is niet bekend hoe de vlag erbij hangt in het Huis van Afgevaardigden.

Miljonenen tegen SOPA

Woensdag zetten honderden sites zichzelf op zwart uit protest tegen SOPA, waaronder de Engelstalige Wikipedia. Google plakte uit protest een zwart blok over zijn logo en publiceerde een online petitie tegen SOPA, die 4,5 miljoen keer werd ondertekend.

De oproep aan Amerikaanse burgers om hun Congresleden en Senatoren te mailen, faxen of bellen zorgde voor flinke overbelasting van de communicatie-infrastructuur.

Geen meerderheid

Met de gegroeide oppositie in de Senaat is er overigens nog steeds geen meerderheid tegen PIPA, omdat tientallen senatoren hun standpunt nog niet hebben bepaald. En de lobby van de voorstanders van de wetten gaat onverminderd door. De Senaat zal op 24 januari over PIPA stemmen. De commissie in het Huis van Afgevaardigden die over SOPA gaat, zal eerst nog enkele hoorzittingen houden voor verdere behandeling.

Lees hier over de inhoud van SOPA.