Op de eerste dag van het nieuwe Congres in de Verenigde Staten hebben twee Republikeinen en een Democraat het voorstel onder de naam Permanent Internet Tax Freedom Act Thursday ingediend. Indien het voorstel wordt aangenomen mag er geen belasting worden berekend over internettoegang. Tevens mogen volgens het voorstel internetaankopen niet belast worden, indien er over telefonische en postorder-aankopen ook geen belasting wordt berekend.

Democraat Ron Wyden, een van de senatoren achter het voorstel: "Waarom moet een product online wel belast worden als het in de winkel onbelast wordt verkocht? Dat is oneerlijk." In 1998 heeft het Congres al een wet aangenomen dat internet tijdelijk vrijwaart van belasting. Die wet is tot tweemaal toe verlengd. Deze wet vervalt in november 2007.

Of het voorstel het haalt is allesbehalve zeker. Meerdere senatoren willen juist een belasting op online zaken, zoals bijvoorbeeld voice over ip (voip). Zij stellen dat de Amerikaanse Staten geld mislopen nu meer en meer consumenten gebruikmaken van voip-diensten in plaats van traditionele telefonie.

Het voorstel wordt gesteund door enkele senatoren die eerder een soortgelijk voorstel hebben ingediend. Dat voorstel heeft het destijds niet gehaald. "Het is een goed politiek streven om internettoegang betaalbaar te houden voor alle Amerikanen", stelt Republikein John McCain, een van de senatoren achter het huidige voorstel. "We moeten voorkomen dat mensen tolgeld moeten betalen wanneer zij toegang willen tot informatie op de digitale snelweg."