Sendo liet vorige week voor het eerst aan de Nederlandse pers de nieuwe Sendo X zien, een zogenoemde smartphone volgestouwd met snufjes. Deze introductie markeert het einde van een zwarte bladzijde in de nog zeer prille geschiedenis van het Engelse bedrijf.

In eerste instantie zou Sendo namelijk in samenwerking met Microsoft een smartphone op de markt brengen. Het in 1999 opgerichte bedrijf sloot daartoe begin 2001 een overeenkomst met de softwarereus uit Redmond. De Britten werkten vervolgens hard aan de vervolmaking van de toestellen.

Hierna ging het mis tussen de twee partners. De lezingen over wat er precies fout ging, lopen sterk uiteen. Microsoft vindt dat Sendo zich niet aan de afspraken heeft gehouden, terwijl Sendo stelt dat Microsoft het samenwerkingsverband moedwillig heeft gefrustreerd. "Wij denken dat het hun opzet was om ons failliet te laten gaan om er zo vandoor te kunnen gaan met de opgedane kennis", zo zegt Sendo-woordvoerster Marijke van Hooren in Amserdam bij de presentatie van de Sendo X.

Rechtszaak

"Wij hadden ons verplicht om de toestellen te leveren, maar dat kon niet omdat we maar bleven wachten op de vrijgave van de software door Microsoft", aldus Van Hooren. Uiteindelijk heeft Sendo moeten besluiten het hele avontuur af te blazen en eind december een rechtszaak aan te spannen. Een moeilijke beslissing, want de toestellen waren helemaal klaar. Ergens in een groot magazijn wachten de smartphones op vernietiging. Sendo heeft hierdoor naar eigen zeggen aanzienlijke schade gelopen. Om hoeveel toestellen het gaat, wil Sendo in het belang van de rechtszaak (die nog loopt) niet zeggen.

Liever praat het bedrijf over zijn nieuwste paradepaardje: de Sendo X. Ook een smartphone. Het concern schakelde na het echec met Microsoft razendsnel over op een ander platform: Symbian in combinatie met Series 60 van Nokia. Deze software is vervolgens door Sendo naar eigen behoefte aangepast.

Het resultaat mag er zijn: een niet al te dik toestel van slechts 120 gram. Er is weinig wat het apparaat niet kan. Mp3'tjes afspelen (met bijgeleverde hoofdtelefoon een verrassend goed geluid), bekijken van Office-documenten, spelen van games, mailen, foto's nemen, wappen of - met behulp van een Opera-browser - internetpagina's bekijken, kalender synchroniseren" het is allemaal mogelijk. Het toestel is verder voorzien van 64 MB flashgeheugen en een 120 MHz processor. Desgewenst wordt een opvouwbaar toetsenbord meegeleverd.

Hoge verwachtingen

Sendo heeft zeer hoge verwachtingen van zijn geesteskindje en van smartphones in het algemeen. Het volgend jaar denken de Britten in totaal vier tot vijf miljoen handsets te verkopen, waarvan 20 procent smartphones. Dergelijke apparaten zullen een hoge vlucht nemen, zo denkt Robert de Jager, country manager Benelux van Sendo. Dit in tegenstelling tot umts-telefoons. Naar verwachting zal de totale markt voor smartphones volgend jaar vijftien tot dertig miljoen stuks bedragen.

Tot nu toe heeft Sendo alleen nog met het Italiaanse Tim een contract gesloten voor opname van de Sendo X in de portfolio. In Nederland doet Sendo nu al zaken met Telfort en KPN, voor wie het Britse concern de Swing maakt. Voor wat betreft de Sendo X hoopt het bedrijf snel zaken te kunnen doen met een aantal operators. 'We zijn hard bezig om in de portfolio te komen. Dat gaat lukken', aldus De Jager. Hierbij kan gedacht worden aan diensten als Live van Vodafone, T-Zones van T-Mobile en i-mode van KPN. Orange heeft overigens al een smartphone op de markt. Dit is het toestel dat draait op Microsoft en oorspronkelijk in elkaar zou worden gezet door Sendo.

Het marktaandeel in Nederland moet met behulp van de Sendo X weer worden opgeschroefd. Het afgelopen jaar viel dit terug naar 2 procent. "Nederland is de meest agressieve markt voor mobiele telefonie in heel Europa", zo besluit De Jager. "Maar we zijn er klaar voor."

http://www.sendo.com/smartphones/index.asp