Microsoft heeft een release candidate van Service Pack 1 uitgegeven voor Windows Server 2008 R2 die zich tussen de beta en release versie begeeft. Het SP kan ook op Windows 7 toegepast worden en is een compilatie van updates die al uitgekomen zijn en in het geval van Windows Server heeft het een aantal interessante nieuwe features. Zo zal het nieuwe SP namelijk een aantal nieuwe technologieën introduceren die bedrijven helpen om hun servers en desktop OSsen te virtualiseren.

Virtualisatie

Voor de client kant heeft het SP het RemoteFX remote desktop protocol incluis. Deze is gebaseerd op de Hyper-V hypervisor. RemoteFX kan gebruikt worden om grafisch intensieve applicaties en USB ondersteuning te bieden aan clients en desktop computers.

Daarnaast heeft SP1 Dynamic Memory. Dit moet ervoor zorgen dat servers de manier waarop het geheugen aan virtuele machines wordt toegekend efficiënter kunnen beheren. “Systeembeheerders zijn met Dynamic Memory in staat om het geheugen op een fysieke host te poolen, om het vervolgens dynamisch onder de virtuele machines te verdelen die op die host draaien, met als criterium de workload eisen van de VM’s.” Zo staat uitgelegd op de downloadsite van het SP.

Naast virtualisatiehulpstukken, biedt de release candidate ook nog een aantal andere features voor Windows Server. Volgens sommigen zijn deze helaas niet zo spannend, maar Microsoft heeft ze in elk geval gepubliceerd in een whitepaper.

PowerShell 2.0

Om het remote management te verbeteren is ook de nieuwe versie 2.0 van PowerShell bijgeleverd in het SP1. Deze zal admins meerdere scripts tegelijkertijd kunnen laten draaien op één of meerdere systemen. Active Directory domeinen hebben nu hun eigen Prullenbakken, waarmee een sysadmin per ongeluk verwijderde objecten kan herstellen. De software bevat ook nog een aantal power management features die de stroomconsumptie van harde schijven en solid state disks kan reduceren.

De definitieve versie van Service Pack 1 zal in het eerste kwartaal van 2011 uitkomen volgens planning.

Bron: Techworld