Cherry, de research vice president van de onafhankelijke onderzoeksfirme Directions on Microsoft, deed zijn uitspraken bij de aankondiging van het rapport 'Windows 7: An OS for Businesses' aan, dat volgende maand uit moet komen. Hij zegt dat als de economische situatie anders was geweest bedrijven ongetwijfeld goed hadden gekeken naar het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, zeker omdat de meeste Vista al hebben overgeslagen.

“Als alles gelijk gebleven was, dan zou de vraag naar Windows 7 gigantisch zijn geweest”, zei hij. “Maar ik denk dat organisaties nu goed moeten overwegen wat ze moeten doen. En uiteindelijk moeten ze de noodzaak om te upgraden naar Windows 7 afwegen tegen andere IT-benodigdheden.”

Aan de andere kant lost Windows 7 een groot aantal problemen op die in Vista nog bestonden, aldus Cherry. “Daarom zal Windows 7 voor veel bedrijven toegevoegde waarde hebben”, zei hij, hoewel hij het besturingssysteem kwalificeerde als een interim release, omdat het wat betreft architectuur en fundament niet anders is dan Vista. “Maar dat is in feite goed, erg goed zelfs.”

Volgens Cherry worden met Windows 7 de fouten goedgemaakt die in Vista zijn gemaakt. De compatibility met applicaties is verbeterd, driver support is beter, net als features als User Account Control, BitLocker en power management.

En dan zitten er nog een paar aardige toevoegingen in, zoals DirectAccess, Branch Cache en XP Mode, aldus Cherry. Maar die features hebben hun eigen specifieke eisen. Voor DirectAccess heb je IPSec en IPv6 nodig en dat kun je niet zomaar snel even uitrollen. Branch cache features kunnen het bedrijf bandbreedte schelen en ze kunnen de prestaties van het netwerk verbeteren, maar deze feature blijft beperkt tot Windows 7 Enterprise en Ultimate versies, net als overigens DirectAccess. Met XP Mode moet je twee besturingssystemen onderhouden en je hebt er speciale hardware voor nodig die niet aanwezig is in de desk- en laptops die nu binnen bedrijven draaien.

Een voor de hand liggende plaats om te beginnen met Windows 7 clients is in feite de server, aldus Cherry. En dat betekent Windows Server 2008 R2. De client en de server werken in veel features nauw samen. “Als je die voordelen wilt hebben, dan zul je eerst de server upgrades moeten doen en de infrastructuur moeten aanleggen”, zegt Cherry. “Als je daarna de clients upgradet, dan kun je direct gebruik maken van de geïntegreerde features.” Aan de andere kant zei hij dat men de server niet zomaar moet upgraden, maar dat men goed moet afwegen welke clientplatformen er ondersteund moeten worden.

En het gaat bij een upgrade volgens Cherry niet alleen om de technische aspecten. Licensering is met Windows 7 wat complexer dan het voorheen was. “Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden; waar kom je vandaan, wat heb je, waar wil je heen.” Hij zegt dat Microsoft veel verschillende aanbiedingen heeft en dat een aantal gebruikers met bepaalde behoeften kan geld besparen door er op in te gaan. “Microsoft heeft allemaal vreemde opties met verschillende vervaldata”, zegt hij. Daar moet goed over worden nagedacht. Bron: Techworld