Ondanks de strikte informatiepolitiek die de nieuwe baas van de Windows-divisie, Steven Sinofsky heeft ingezet, is toch uitgelekt dat Microsoft half juli de eerste bèta van SP1 voor Windows Vista gaat testen.

Het bedrijf heeft dan nog slechts vier maanden om de update te testen wil het deze gelijk met Windows Server 2008 rond november presenteren. Hoewel ook die datum nog altijd onbevestigd is, is dat volgens ingewijden toch de meest waarschijnlijke optie.

Officieel is er nog weinig bekend over Service Pack 1 voor Windows Vista. Voor de hand ligt dat de update de mogelijkheid biedt om de zoekfunctie van Vista te vervangen door een concurrerende zoekfunctie van bijvoorbeeld Google. Microsoft is onlangs akkoord gegaan met deze aanpassing waarover door Google een officiële klacht was ingediend.

Andere verwachte nieuwe functies en aanpassingen zijn het verbeteren van de prestaties van Vista, het verkorten van de tijd die nodig is om de computer uit te schakelen en aanpassingen van het geheugenbeheer.

Mogelijk gaat men ook de ondersteuning voor het nieuwe bios-formaat EFI uitbreiden naar 64-bit machines en Bitlocker harde schijf encryptie geschikt maken voor gebruik op logische volumes van meerdere gebundelde partities of harde schijven.