De data komen van de website neowin.net, die zijn handen heeft weten te leggen op een intern document van Microsoft. Er was al bekend dat Service Pack 3 (SP3) eraan zat te komen, maar specifieke data waren nog niet gegeven.

Als Neowin's gegevens kloppen, komt aanstaande maandag dus de 'Release to Manufacturers'-versie (RTM) uit. Die is bestemd voor computerbouwers, klanten van het volume-licentieprogramma en leden van TechNet en het Microsoft Developer Network (MSDN).

Intiatief

Veruit de meeste gebruikers zullen SP3 pas op dinsdag 29 april kunnen downloaden. Dat zal dan gebeuren met behulp van Windows Update. In eerste instantie zal de gebruiker zelf nog het initiatief moeten nemen. Pas vanaf 10 juni 2008 zullen PC's wereldwijd automatisch het updatepakket binnenhalen en installeren.

Die tussenperiode geeft Microsoft en systeembeheerders genoeg tijd om te kijken of alles naar wens gaat met het pakket. Voor Windows Vista's eerste Service Pack is dezelfde strategie gehanteerd.

Twee weken geleden lekte er al een testversie uit van Service Pack 3. Dit pakket, bekend onder nummer 5503, is al beschikbaar via bijvoorbeeld Bittorrent. Microsoft gaf toe dat het hier om een versie ging die eigenlijk alleen voor b├Ętatesters was bedoeld.

SP3 voor Windows XP heeft lang op zich laten wachten. Het vorige Service Pack stamt uit augustus 2004. Het derde oplappakket voor XP is een verzameling van 1073 reparaties, die ook eerder al met losse updates verkrijgbaar waren. Onder de motorkap worden enkele beveiligingsmaatregelen getroffen die al aanwezig waren in Windows Vista.

Service Pack 3 is de laatste grote update die wordt uitgebracht voordat Windows XP van de markt wordt gehaald. Vanaf 30 juni is Windows XP niet meer in de winkel te koop. Microsoft blijft voorlopig nog wel patches ontwikkelen.