Vorige week bleken de updates voor problemen te zorgen in combinatie met Microsofts Dynamics Retail Management System (RMS) voor mkb'ers. Nu is het dan toch zo ver.

Het pakket is te verkrijgen via Windows update, en is dan ongeveer 67MB groot. Als er meerdere machines moeten worden ge-update, kunnen gebruikers beter het standalonepakket downloaden, dat 316MB groot is. Het service pack is bovendien beschikbaar als .iso image dat direct op een CD-rom gebrand kan worden.

Vooral security updates

SP3 biedt geen belangrijke nieuwe functionaliteiten, zoals bij Service Pack 2 nog wel het geval was. Het biedt mogelijkheden die ook al in Vista zitten verwerkt, zoals ondersteuning voor WiFi beveiligingsstandaard WPA2, Network Access Protection (NAP) en MSXML6. Ook kan de adresbalk van Internet Explorer niet meer worden getoond in de taakbalk. Dat laatste is het gevolg van de juridische schikking met de Europese Commissie over monopoliemisbruik van Microsoft.

Hoewel de installatie van de updates lang kan duren, is de algehele ervaring in ieder geval positief.

Microsoft heeft al wel een oplossing voor de RMS compatibiliteitsproblemen, maar die is nog niet breed verkrijgbaar. Het bedrijf uit Redmond laat op zijn website weten hoe het probleem kan worden opgelost, maar het adviseert gebruikers toch om contact op te nemen met Microsoft voordat zij de update installeren. Een echte oplossing moet 'de komende maand' beschikbaar komen, laat Microsoft aan Computerworld weten. Tot die tijd kunnen RMS-klanten het Service Pack beter niet installeren.

Geen automatische installatie

Gebruikers moeten op dit moment nog zelf actie ondernemen om Service Pack 3 te installeren. In de komende maanden wordt bekend wanneer het pakket automatisch wordt aangeboden via Windows Update.

Samen met het opnieuw uitbrengen van SP3 is ook Service Pack 1 voor Windows Vista weer automatisch verkrijgbaar.