Slimmeriken zijn er in geslaagd de database met 3 miljoen gebruikers van [email protected] binnen te dringen. Ze gingen er met tienduizenden adressen vandoor die ze dit weekend hebben gebruikt voor een 'spam-aanval'. Dat meldt MSNBC.

Bij [email protected] (SETI staat voor Search for Extra-Terrestrial Intelligence) kunnen internetters door de rekenkracht van hun eigen computer ter beschikking te stellen, meehelpen aan het opsporen van buitenaards leven.In de nieuwsgroep alt.sci.seti bevestigen diverse SETI-gebruikers dat ze een spambericht hebben ontvangen.

In het bericht schrijven de hackers dat ze de complete gebruikersdatabase hebben. Bovendien verwijzen ze naar een pagina bij de gratis homepagedienst Angelfire.Daar zouden alle adressen staan. Wie die pagina nu bezoekt, krijgt echter het bericht dat Angelfire de pagina heeft afgesloten, omdat de inhoud in strijd was met de gebruikersvoorwaarden van Angelfire. Gebruikers die de pagina eerder bezochten, melden dat er ZIP-bestanden met e-mailadressen van SETI-gebruikers stonden.De hackers konden de adressen achterhalen door 'in te breken' op het punt waar de gebruikers van SETI en de servers van SETI datapakketten uitwisselen.

Ze stuurden een groot aantal IP-nummers naar de servers van SETI en kregen de bij de IP-nummers behorende e-mailadressen retour. Op die manier maakten de hackers naar schatting 50.000 adressen buit.Volgens MSNBC legt dit incident de mogelijke problemen bloot die kunnen ontstaan bij 'distributed computing', waarbij grote aantallen computers via internet mee rekenen aan de oplossing van een probleem waarvoor veel rekenkracht nodig is. Distributed computing wordt de laatste tijd steeds populairder en kent inmiddels ook enkele commerciële toepassingen.