De bekende p2p-website Shareconnector.com is voorlopig uit de lucht. Op de site schrijft oprichter en beheerder Adi M. dat hij afgelopen maandag thuis een bezoekje heeft gehad van medewerkers van Stichting Brein, die hem ervan overtuigden om de site te sluiten of er zou een civielrechtelijke procedure worden gestart.

Op Shareconnector.com werden door duizenden gebruikers links aangeboden die verwijzen naar bestanden op het eDonkey-netwerk. Met een programma als eMule kunnen deze vervolgens via dit p2p-netwerk worden gedownload en geüpload. Op het eDonkey-netwerk zijn veel auteursrechtelijk beschermde bestanden als (nieuwe) films en muziek te vinden.

Herinneringsbrief afgeleverd

Het was Tim Kuik, de directeur van Stichting Brein, die samen met een medewerker bij de eigenaar van Shareconnector is langsgegaan. Het betrof een brief met de sommatie om offline te gaan die 'aan de deur is afgeleverd'. Kuik: "Ik zie niet dat dit intimiderend zou kunnen zijn. Hij beheerde de site vanuit z'n huis, dus dat is dan het bezoekadres. Bij een marktkoopman ga je ook langs bij z'n kraam."

Maar waarom fysiek langsgaan en geen aangetekende brief sturen? Kuik: "Dat hadden we al gedaan, maar daar kwam geen reactie op. Met de herinnering wilden we duidelijk maken dat het ons menens is. Alles is keurig netjes verlopen. Hij heeft ons binnengelaten en we hebben een gesprek gehad. Daaruit heeft hij de conclusie getrokken dat het beter is de site offline te halen."

Overigens beraadt de stichting zich nog op de volgende stap. "We houden alle opties open, want hij heeft nog geen onthoudingsverklaring getekend", aldus Kuik. Brein vordert een dwangsom van vijfduizend euro voor elk dagdeel dat Shareconnector online is.

Strafzaak in hoger beroep

Shareconnector.com ligt, samen met de vergelijkbare linksite Releases4U.com, al jaren in de clinch met Brein, maar de stichting is nooit tot een civielrechtelijke zaak overgegaan. Wel zijn de beheerders van beide websites verdachten in de eerste Nederlandse strafzaak tegen dergelijke 'piratensites' die het OM op basis van vooronderzoek van Brein drie jaar geleden is gestart.

Afgelopen juli 2007 kwam de rechter eindelijk tot een uitspraak in deze zaak. De vijf beheerders werden voor de belangrijkste ten laste gelegde feiten vrijgesproken. Het OM is daartegen in hoger beroep gegaan. Dat dient later dit jaar of begin 2008.

Tim Kuik: "Die strafrechtelijke zaak is nu al drie jaar bezig, we hebben de uitspraak van afgelopen zomer afgewacht, maar daarna besloten niet ook weer het hoger beroep af te wachten. Dat kan misschien nog wel jaren duren."