De marktplaats krijgt een plek in de Gallery van SharePoint 2010, waar in de huidige versie alleen templates staan. Christian Finn, senior director bij Microsoft, maakte de plannen bekend in een interview met ReadWriteWeb. Aanvankelijk zal Microsoft alleen eigen web parts aanbieden, later kunnen partners ook meedoen.

"We willen verkopers een plek geven waar ze hun applicaties en add-ons beschikbaar kunnen stellen", zegt Finn. Details zoals de verschijningsdatum en het betalingsmodel, plus de marges voor Microsoft, zijn nog niet bekend.

Templates

Nu is er al een ecosysteem van Microsoft-partners rondom SharePoint. Die bedrijven haken aan op de collaboration-software van Microsoft door 'web parts' en templates te ontwikkelen voor bedrijven en niches. De distributie daarvab loopt dan via de kanalen van de partners zelf.

De b├Ętaversie van SharePoint 2010 verschijnt deze maand, de uiteindelijke versie komt in de eerste helft van 2010 op de markt. Microsoft biedt ook een cloudversie van SharePoint 2010, met de mogelijkheid van externe hosting.