De bèta van Office 2010 komt tegelijk met die van SharePoint. De releases zijn volgens Microsoft samengevoegd om samenwerking tussen de twee producten makkelijker te maken. De uiteindelijke versie van SharePoint 2010 verschijnt in de eerste helft van 2010. Dat is ook de officiële planning voor de nieuwe Office-versie.

Naast een door bedrijven zelf gehoste versie (SharePoint Server), verschijnt er in 2010 ook een door Microsoft gehoste editie (SharePoint Online). Klanten kunnen er daarbij voor kiezen om een deel binnen de eigen firewall te houden, en de rest bij Microsoft neer te zetten. Dat geldt ook voor applicaties die gebouwd zijn op SharePoint.

Online service

Sinds 2008 (2009 buiten de VS) is er al de mogelijkheid om SharePoint als online service af te nemen. Ceo Steve Balllmer zei in zijn openingstoespraak op de Sharepoint-conferentie dat er inmiddels 1 miljoen gebruikers zijn van SharePoint Online. Dat omvat ook het internationaal opererende farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline. Met SharePoint 2010 worden er nog meer mogelijkheden in de online versie gestopt.

Ook probeert Microsoft SharePoint 2010 in de markt te zetten als cms voor internetsites. Veel bedrijven gebruiken SharePoint vooral voor samenwerken aan documenten en voor het publiceren op een intranet, niet voor internetsites. Ballmer haalde voor een publiek van circa 7000 man een lange lijst voorbeelden aan van sites, zoals die van Ferrari en Volvo, die juist gemaakt zijn met SharePoint.

Zoektechnologie

De in 2008 aangekochte zoektechnologie Fast moet SharePoint 2010 als cms voor internetsites interessanter maken. Veel bedrijven hebben immers enorme (product)databases die worden bevraagd door internetgebruikers. Fast is ook bedoeld voor bedrijven die enorme archieven aan documenten hebben die ze snel willen doorzoeken.

De nieuwe SharePoint-versie krijgt ook ingebouwde ondersteuning voor Microsofts multimediatechnologie Silverlight. Bedrijven kunnen dan video's in dat formaat hosten vanaf hun eigen servers voor intranet óf internet. Om te zorgen dat alle browsers met SharePoint gemaakte sites op dezelfde manier weergeven heeft Microsoft naar eigen zeggen volledige xhtml-ondersteuning ingebouwd in de nieuwe versie.

Ribbon

De van Office 2007 bekende ribbon zal op veel plekken in de interface te vinden zijn, zowel voor eindgebruiker als voor beheerders en developers. Ook komt er een mobiele client, waarvan Microsoft een bètaversie liet zien op het podium. Die draaide op de nieuwe versie 6.5 van het eigen besturingssysteem Windows Mobile.

Een nieuwe feature van SharePoint 2010 is Workspace, dat onder de werknaam 'Groove' is ontwikkeld. Het is een van de tools waarmee SharePoint het hek van het bedrijfsnetwerk wil doorbreken. Gebruikers kunnen met Workspace hun documenten offline bijwerken, waarna wijzigingen bij terugkeer in het bedrijfsnetwerk automatisch worden gesynchroniseerd.

Meer bevoegdheden

Eindgebruikers krijgen meer bevoegdheden in SharePoint 2010. Vanuit diverse plekken kan de database gewijzigd worden. In de nieuwe Outlook 2010 kunnen gebruikers bijvoorbeeld contactgegevens van een klant bewerken, waarna die direct worden bewerkt in de database voor Sharepoint.

Voor developers is er in SharePoint 2010 een zogenaamde developer dashboard gemaakt. Daar kunnen kunnen zij zien hoe lang een applicatie er over doet om te laden, en wordt het makkelijker om bugs uit de code te vissen. De meeste van deze innovaties gelden alleen voor SharePoint 2010; ze worden niet toegevoegd aan eerdere versies.

Geen IE6

Sharepoint 2010 zal alleen 64 bit-processoren ondersteunen en werkt alleen met de 64-bit uitvoeringen van SQL Server versie 2005 of 2008. Ook is er minimaal Internet Explorer 7 nodig. “Ik weet dat ict-budgetten krap zijn door de recessie, maar we vonden dit echt van belang om het product zo goed mogelijk te maken”, zegt Jeff Teper, corporate vice president van SharePoint, bij de presentatie van de nieuwe versie.

Hoge systeemeisen

De hardware- en softwarevereisten zijn vooral voor kleinere bedrijven hoog. “Maar die bedrijven kunnen ook kiezen voor SharePoint Online en alles hosten bij Microsoft. Dan hoeven ze helemaal niet te voldoen aan die systeemeisen”, vertelt een softwaredeveloper van Ironworks, een van de talloze aanwezige bedrijven die applicaties biedt voor SharePoint.

Voor bedrijven die diensten leveren rondom SharePoint zit er wel een nadeel aan de online versie, vertelt hij. Applicaties introduceren is bij de webversie immers een kwestie van aanklikken, en behoeft geen expertise van een dienstverlenend bedrijf.