Het uiterlijk van de KaZaA Media Desktop is met versie 1.6 afgestemd op Windows XP, het laatste besturingssysteem van Microsoft. De nieuwe versie van de populaire uitwisseldienst is verder uitgerust met een familiefilter, waarmee door middel van een wachtwoord het downloaden van porno kan worden geblokkeerd.

Ook bevat KaZaA Media Desktop 1.6 volgens de makers een betere aanbevelingsfunctie. De gebruiker krijgt downloadtips aan de hand van de muziek die hij of zij via de software afspeelt.

Sharman Networks nam in januari het grootste deel van de boedel van KaZaA over, waaronder de clientsoftware. De nieuwe versie is de eerste waar Sharman een belangrijk aandeel in heeft gehad, aldus Edwin Metselaar, een programmeur van KaZaA.

KaZaA en zusterbedrijf Fasttrack leveren nog steeds de onderliggende technologie, maar Sharman heeft volgens Metselaar de gebruikersinterface voor haar rekening genomen.

Aanleiding voor de verkoop van de belangrijkste onderdelen van KaZaA aan het Australische Sharman Networks was dat KaZaA een zware boete boven het hoofd hing, nadat het een door auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra aangespannen rechtszaak had verloren.

KaZaA werd verantwoordelijk gehouden voor het schenden van auteursrechten. Inmiddels is die uitspraak in hoger beroep verworpen, waardoor de verkoop achteraf bezien niet nodig was geweest. KaZaA beraamt zich nog op vervolgstappen tegen Buma/Stemra.