Volgens Lou Amadio, een van de leden van het 'WinApps-team' dat de sidebar ontwikkelt, is de Windows Sidebar sinds afgelopen weekeinde onderdeel van de kerncode van Windows Vista.

'Het systeem om nieuwe testversies te maken bestaat uit een drietal collecties van Windows onderdelen. Ieder team werkt aan zijn eigen onderdeel en voegt dat zodra het gereed is, toe aan de collectie. Daarna wordt het intern gecontroleerd in een systeem dat 'reverse integration' wordt genoemd. De sidebar heeft nu alle tests doorstaan en is opgenomen in de centrale code van Windows Vista', aldus Armadio.

De Windows Sidebar is een balk die aan zijkant van het beeldscherm programma's, ook wel gadgets genoemd, en rss-feeds weergeeft. De sidebar, eigenlijk een kopie van de 'Widgets' in Mac OS X, werd op al in 2003 op de Professional Developer Conference van Microsoft getoond en genoemd als een belangrijke uitbreiding van de gebruikerservaring van Windows Vista.

In de eerste testversies van Vista, tot en met de vorige week aan de testers vrijgegeven 'December CTP 5270' ontbrak de sidebar echter. Deze afwezigheid was voor velen reden om openlijk te twijfelen aan de levensvatbaarheid van de Windows Sidebar.