Nu valt er op de site van de SIDN (Stichting Internet Domeinnamen Nederland) nog naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer van domeineigenaren te vinden. Veel van die mensen zijn niet gelukkig met het publiceren van zoveel contactinformatie. De SIDN vond het lange tijd wenselijk dit wel te doen, onder meer om eventuele zaken rondom intellectuele eigendomsrechten op te lossen.

Vanaf 12 januari komt daar verandering in, nadat SIDN afgelopen zomer al bekendmaakte dit van plan te zijn. Alleen nog de naam het e-mailadres van de domeinnaamhouder worden getoond. Een e-mail is minder confronterend dan een telefoonnummer en een adres, zo redeneert SIDN.

Deurwaarders

Behalve .nl-registrars krijgen opsporings- en handhavingsautoriteiten "onder voorwaarden" geautomatiseerd toegang tot de volledige persoonsgegevens. Advocaten en deurwaarders kunnen via een procedure het adres van een houder ontvangen.

Verder neemt de SIDN extra maatregelen om het 'harvesten' van Whois-data te voorkomen. Zo zal het e-mailadres als afbeelding getoond worden, en is de databank niet meer toegankelijk via de command line. Ook komt er een CAPTCHA voordat bezoekers Whois-data kunnen bekijken.

CBP: niet ver genoeg

Toch is het de vraag of dit afdoende is om te voldoen aan privacyregels. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) liet al eerder weten dat de door SIDN voorgestelde inperking van het publiceren van persoonsgegevens niet ver genoeg gaat. Volgens de privacywaakhond is het afdoende om de contactgegevens van alleen de registrars te publiceren.