De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) gaat de mensen die nog een persoonsdomeinnaam bezitten (zoals jansen.123.nl) een bod doen om hun domeinnaam vrijwillig in te leveren. In ruil daarvoor krijgen de eigenaren 'een tegemoetkoming', aldus een aankondiging van de SIDN. Dat zal een bedrag zijn van 25 euro als compensatie voor het aanvragen van een nieuw domein en de kosten van het redirecten, legt een SIDN-woordvoerster uit.

De SIDN stuurt alle ongeveer 480 houders van persoonsdomeinnamen volgende week een brief waarin de procedure wordt uitgelegd.

Het is al langer bekend dat de SIDN af wil van de persoonsdomeinnamen. Het kost de organisatie steeds meer tijd en aandacht om deze steeds kleiner wordende groep te onderhouden. "Vandaar dat wij ons genoodzaakt zien deze beslissing te nemen", schrijft SIDN-directeur Roelof Meijer in de mededeling.

"Veel mensen gebruiken die domeinnamen helemaal niet meer. Van alle houders van persoonsdomeinnamen is nog maar 23 procent actief", aldus de woordvoerster.

Persoonsdomeinnamen zijn in 2000 door de SIDN in het leven geroepen om particulieren de kans te geven om een .nl-domeinnaam te registreren. "Doordat het sinds 2003 ook voor particulieren mogelijk is een gewone domeinnaam te registreren, zijn persoonsdomeinnamen nooit een succes geworden", aldus de stichting.

Geven de eigenaren geen gehoor aan het verzoek, dan zijn ze hun domeinnaam na 31 december gewoon kwijt, omdat dan de persoonsdomeinnamen komen te vervallen.