Met enum-technologie kan een telefoonnummer van een persoon of organisatie gekoppeld worden aan diens domeinnaam, e-mailadres, telefoonnummer of instant messenger. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) wil enum onderbrengen bij een aparte stichting om eventuele risico's los te koppelen van het .nl-domein.

Op dit moment is het beheer van de Nederlandse enum-zone ondergebracht bij de overheid, zoals het Nederlandse toplevel-domein .nl, is ondergebracht bij de SIDN. Met een verzoek aan de ITU (International Telecommunications Union) en het ministerie van Economische Zaken probeert de SIDN enum in Nederland naar zich toe te trekken en operationeel te maken.

"Er is momentum voor enum, dus willen er nu iets mee doen", stelt SIDN-directeur Roelof Meijer. In diverse andere landen in Europa is enum al in werking. In veel gevallen heeft de nationale domeinnaambeheerder van dat land de taak gekregen om ook het beheer van enum op zich te nemen.

Belangstelling

In 2002 deed het ministerie al een proef met enum. Wegens gebrek aan belangstelling van bedrijven is het daarna lang stil gebleven rond enum. Meijer denkt dat er nu wel belangstelling is. "Technisch zijn er geen problemen meer en door de hoge breedbandpenetratie in Nederland zal er veel belangstelling voor zijn."

"We verwachten binnen twee maanden antwoord van de overheid dan kan enum binnen zes maanden in Nederland operationeel zijn", denkt de SIDN-directeur.

De vraag is echter of providers en telecombedrijven diensten willen aanbieden waarbij het mogelijk is om een enum-nummer te nemen. "Het is aan de telecombedrijven om hier diensten bij te ontwikkelen. Dat zullen wij niet doen", aldus Meijer.