Dat maakte de stichting vrijdagavond bekend. Tijdens de landrush van numerieke domeinen bleek de mailserver van SIDN voor veel deelnemers onbereikbaar zodat zij geen domeinen konden registreren. Toen de verbinding eenmaal tot stand kwam waren de meeste gewilde domeinen reeds vergeven.

In een gedetailleerde evaluatie (pdf) concludeert SIDN nu dat twee deelnemers, Hoekstra Media BV/MijnAlbum en Blixem Internet Services, buitenproportioneel veel domeinen hebben weten te registreren, ten nadele van de andere deelnemers.

Honderden mailservers

Dit was mogelijk door het inzetten van extreem veel mailservers, waardoor een significant aandeel van alle verbindingen richting SIDN voor rekening van beide bedrijven kwam.

En de batterijen mailservers zijn vele malen groter dan de tientallen waar eerst over werd gerept. Hoekstra Media heeft 182 logische mailservers gebruikt, en Blixem Internet zelfs 223, zo blijkt uit het rapport.

Hoekstra maakte daarnaast ook nog gebruik van zogenoemde 'SMTP pipelining', waardoor na een aanvraag de verbinding niet wordt verbroken maar bezet blijft. Een en ander leidde ertoe dat Hoekstra Media gedurende de eerste 25 minuten gemiddeld circa 60 procent van de totaal beschikbare capaciteit heeft gebruikt.

Corrigerende maatregelen

SIDN heeft, na heftig protest uit het veld, onderzoek gedaan naar de gang van zaken. Eerder deze week kondigde de directeur van SIDN, Roelof Meijer, tegenover Webwereld al aan dat hij maatregelen tegen deelnemers niet uitsloot, maar dat helemaal overdoen van de landrush 'geen optie' was.

In het evaluatierapport concludeert SIDN nu dat 'maatregelen richting beide partijen noodzakelijk zijn om de uitkomsten van de landrush te corrigeren.'

'De stichting heeft beide partijen aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Na overleg hebben beide partijen hun aanspraak op een aanzienlijk deel van de registraties laten vervallen. Daarmee komen totaal 4060 numerieke domeinnamen opnieuw vrij voor registratie', zo schrijft SIDN in het rapport.

Gedeeltelijk onevenredig

Beide deelnemers moeten een bepaald percentage van hun geregistreerde domeinen inleveren, overeenkomstig met het aandeel benutte verbindingen dat SIDN 'onevenredig' acht.

SIDN heeft bepaald dat Hoekstra/MijnAlbum tweederde van haar domeinen moet inleveren, 1.719 van de 2.579. Blixem is ongeveer één derde van haar domeinen kwijt: 2.341 van de 7.521.

De geretourneerde domeinen zijn geselecteerd op basis van een chronologisch geordende nummerlijst, om 'cherry picking' door betrokkenen te voorkomen. SIDN broedt nog op hoe de geconfisqueerde domeinen opnieuw zullen worden vrijgegeven.

Volgende keer strenger

Dat is mogelijk met een loting, of een nieuwe, strengere mini-landrush op de 4.060 gerestitueerde domeinen. Bij elke navolgende landrush-procedure zal SIDN in elk geval maar één ip-adres per deelnemer toelaten en SMTP-pipelining uitbannen, zo belooft de stichting.

Tijdens de gehele landrush werden er in totaal 14.409 domeinen geregistreerd door 511 deelnemers. Meer dan de helft van alle domeinen is dus naar Blixem gegaan. Bij 4.591 domeinen was Blixem echter wel de enige aanvrager.

Hoekstra scoorde juist met de meest gewilde domeinen, zo bleek al eerder, waaronder 1.604 van de korte nummerdomeinen tot 2100.nl. SIDN concludeert dan ook eufemistisch 'dat Hoekstra Media BV een interessant deel van de meest populaire numerieke domeinnamen heeft weten te bemachtigen'.

Beter dan niks

Arnout Veenman, voorzitter van hostersvereniging ISPConnect, dat een voorname rol speelde in het protest tegen de 'gekaapte landrush', toont zich 'voorzichtig positief' over de correctie van SIDN. "Ik ben niet helemaal tevreden, maar het is beter dan niks", aldus Veenman tegen Webwereld.

"Het is een voorzichtige oplossing, en dat is SIDN eigen. Maar het belangrijkst vind ik de 180 graden draai die ze gemaakt hebben. Ze geven nu toe dat het niet klopte en niet eerlijk is verlopen. Als je anderen belemmert en daar zelf ook nog eens voordeel aanhebt, dat is gewoon verkeerd. Het gaat om de effecten en de gevolgen."

Willekeur

Danny Mekic', directeur van Domeinbalie.nl en fel criticus van SIDN, is minder positief. Hij toont zich weliswaar blij dat SIDN heeft ingegrepen, maar vindt het 'onbegrijpelijk' dat SIDN juist 'die twee' heeft aangepakt.

"Waarom niet de twee andere providers [Westland en Roos IT, red.] die de eerste tien minuten na de lancering van de numerieke domeinnamen, een aanzienlijk deel van de bandbreedte van de mailservers van de SIDN 'in beslag hebben genomen'? Het had de SIDN gesierd een eenduidige lijn te volgen: óf alle domeinnamen opnieuw uitgeven, óf niet. Of in ieder geval duidelijk maken waar de beslissing om alleen een deel van de domeinnamen terug te vragen, van slechts twee deelnemers", aldus Mekic' op z'n blog.

In een telefonische reactie spreekt hij van 'willekeur'. "Ja, Hoekstra en Blixem hebben extreem veel mailservers ingezet. Maar uit het rapport blijkt dat heel veel andere deelnemers [173, red.] óók meerdere mailservers hebben gebruikt. Moeten die dan ook niet een gedeelte van hun domeinen afstaan?"

Half compromis

Mekic': "Ik vraag me ook af hoe Hoekstra Media en Blixem zijn bewogen die domeinen af te staan. Daar lees je niks over. Volgens mij heeft SIDN juridisch namelijk geen poot om op te staan. Anders hadden ze toch wel alle domeinen afgepakt? Dit is ondoorzichtig gepolder. Een half compromis."

SIDN, Hoekstra Media/MijnAlbum en Blixem Internet waren vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.