De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft altijd gezegd namen waar juridische procedures over worden gevoerd niet vrij te zullen geven. Volgens advocaat Joris van Manen van kantoor De Brauw Blackstone Westbroek houdt de domeinbeheerder zich niet aan haar woord.

Het gaat om 14 namen van cliënten als Warner Brothers, British American Tobacco en Vendex KBB.

Van Manen liet beslagleggen nadat de Stichting Internet Domeinregistratie de domeinen innam. Volgens SIDN was Van Manen te laat. "De namen waren opgeheven, ze bestonden niet meer. Dan kan er ook geen beslag op worden gelegd", aldus SIDN-directeur Bart Boswinkel.

Woensdagochtend kwamen ruim 43.000 Name Space-domeinen vrij. Daaronder waren ook de 14 namen die de cliënten van Van Manen wilden hebben. "We hebben ze meteen geregistreerd, dus ik denk dat we veilig zitten", aldus Van Manen. "Maar mocht er schade worden geleden, dan zullen we die verhalen op de Stichting Domeinregistratie."

Van Manen vindt het 'een beetje flauw' dat alle namen nu al zijn vrijgegeven. Het kort geding van aanstaande vrijdag was bedoeld om de eerste registratierechten voor de betreffende namen te krijgen.

Op 28 september dient de laatste megazaak over Name Space-domeinen. Dan moet de rechtbank oordelen over een kleine 150 namen als kijkshop.nl, gwkbank.nl en rodekruis.nl. Deze namen worden nu nog vastgehouden door de SIDN.