"Access-providers zijn onder de Nederlandse netneutraliteitsregels verplicht om al hun klanten IPv6 toegang te bieden. Mogelijk is dit een onbedoeld effect van de wet. Tegelijkertijd is het een mooie manier om nu eindelijk vooruitgang te boeken in de overgang van het oude IPv4 naar het nieuwe IPv6-protocol", legt Maarten Simon, jurist van SIDN, uit aan Computerworld. "Het zou goed zijn als dit onderwerp nu hoog op de agenda's van de providers komt en dat de ACM hier als stok achter de deur kan fungeren."

SIDN heeft dit standpunt ook als zodanig neergelegd bij het ministerie van Economische Zaken als onderdeel van de lopende consultatie over de reikwijdte en interpretatie van netneutraliteit.

Internetgemeenschap verdeeld

"Veel aanbieders leveren alleen nog maar toegang via het verouderde IPv4-protocol hetgeen dus in zekere zin een belemmering is en derhalve in strijd met deze wet", formuleerde Marco Davids van SIDN het daar recentelijk. Duidelijkheid vanuit de overheid over IPv4 en IPv6 in relatie tot de definitie van internettoegang is gewenst.

In Nederland is het droevig gesteld met de adoptie van IPv6, blijkt uit recente cijfers. Toch is het pleidooi van SIDN niet aan iedereen besteed. Binnen de Nederlandse internetgemeenschap wordt verdeeld gereageerd, blijkt uit een rondgang van Computerworld. Het ministerie van Economische Zaken en toezichthouder ACM zullen binnenkort hun standpunt bepalen over de kwestie.

Lees het hele verhaal op Computerworld: IPv6-uitrol verplichten vanwege netneutraliteit?