Het adres www.shop4business.nl mag zich de tweemiljoenste .nl-domeinnaam noemen. Om 14:16 uur werd het door de Groningse Marcel van der Ark aangevraagde domein vastgelegd, zo meldt de SIDN. De aanvraag van het domein is verlopen via hostingbedrijf ADIX Hosting.

Zowel de eigenaar als het hostingbedrijf ontvangen vrijdag 11 augustus een trofee van de SIDN. De stichting schat dat Nederlanders nog ongeveer 700.000 andere domeinnamen bezitten met extensies als .com, .eu en .org. Als die worden meegrekend, zijn er in totaal ongeveer 2,7 miljoen domeinnamen in handen van de Nederlanders.

Daarmee heeft Nederland het grootste aantal geregistreerde domeinnamen per 100 inwoners ter wereld, zo heeft de stichting berekend. "Dit komt neer op 17 domeinnamen per 100 inwoners. Een jaar geleden telde ons land nog 12 domeinnamen per 100 inwoners", aldus de SIDN.

Ter gelegenheid van het bereiken van de grens van twee miljoen domeinnamen, lanceert de SIDN een speciale website, 2miljoenste.nl, waarop bezoekers informatie over het .nl-domein kunnen vinden. Zo wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis, de groei van de laatse jaren en andere wetenswaardigheden. Volgens John Giezen van de SIDN zal de themasite donderdag vanaf het begin van de avond online staan.

Vorige maand kondigde de SIDN al aan dat deze maand de mijlpaal van twee miljoen .nl-domeinnamen bereikt zou worden. Ruim tweeënhalf jaar geleden, op 19 december 2003, werd het miljoenste .nl-adres geregistreerd.