De Reisinformatiegroep, de organisatie achter de website 9292ov.nl en het telefoonnummer 0900-9292, spande een rechtszaak tegen de SIDN aan omdat deze organisatie weigerde de domeinnaam 9292.nl te registreren.

Probleem bij dit domein is dat het alleen uit cijfers bestaat. En dat is volgens het reglement van .nl-domeinnamen niet toegestaan, aldus de SIDN. De stichting wil in het volgende overleg met de achterban een wijzigingsvoorstel naar voren brengen waarin zogeheten numerieke domeinnamen toegestaan worden.

Volgens de rechter in Arnhem maakt de SIDN geen misbruik van haar machtspositie. "De SIDN handelt als monopolist juist zorgvuldig", stelt de rechter. In zijn afweging liet hij meewegen dat de SIDN zich wel gaat buigen over de uitgifte van numerieke domeinnamen.

"Het is jammer", aldus Aarnout Mijling van de Reisinformatiegroep, "maar we respecteren de uitspraak."Of de numerieke domeinnaam ooit zullen komen, is voor hem erg onzeker. "Als je de SIDN hoort, zitten er nog een hoop mits'en en maar'en aan."

Of de Reisinformatiegroep tegen de uitspraak in hoger beroep gaat, is nog niet bekend. De organisatie wil eerst het vonnis bestuderen.

Vertraging

Voor de Reisinformatiegroep betekent dit in ieder geval vertraging voor het aanvragen van de domein 9292.nl. Naar eigen zeggen bellen dagelijks duizenden mensen naar 0900-9292 met de vraag waar ze 9292 op internet kunnen vinden.

Hierdoor zou een hele grote groep potentiële openbaar vervoer-reizigers niet kunnen worden bereikt, aldus de Reisinformatiegroep. Eerder kon de organisatie wel in België en Italië een soortgelijke domeinnaam registreren.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 14:35 uur:</b> Reactie van de Reisinformatiegroep toegevoegd.</i>