"We krijgen berichten van .nl-domeinnaamhouders dat ze benaderd worden door partijen die zeggen dat iemand dezelfde domeinnaam wil registreren met een andere extensie zoals .org, .com of .info. Het bedrijf biedt vervolgens aan om snel zelf dat domein te registreren tegen exorbitant hoge prijzen", legt Roelof Meijer uit, directeur van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

De domeinnaamregistratie duurt dan heel lang of vindt helemaal niet plaats, aldus de klagers. Wat de SIDN het meeste dwarszit, is dat sommigen zich kennelijk uitgeven als SIDN-medewerker. "Dat is onrechtmatig en daar zullen we zeker tegen optreden", aldus Meijer.

Onlangs werden dergelijke verkooptrucs ook al uitgehaald bij de registratie van .eu-domeinnamen.

Met de publieke oproep wil de SIDN informatie over de mogelijke oplichters inwinnen. "Het lijkt er namelijk op dat er ook misbruik wordt gemaakt van de whois-gegevens. De SIDN gaat bekijken of er sprake is van fraude en of er tegen opgetreden moet worden", aldus de SIDN-directeur.

Tot nu toe heeft de SIDN 'enkele tientallen' klachten binnengekregen. De klachten komen vooralsnog vooral van bedrijven.