De beheerder van de .nl-domeinen, SIDN, gaat bij nader inzien het 'omstreden' persoonnaamdomein www.112.nl toch niet uitfaseren per 1 december. De nieuwe numerieke variant, 112.nl, blijft wel gereserveerd voor de Staat.

De Staat is nog in een rechtszaak verwikkeld met Bram Heerink, al jaren eigenaar van www.112.nl. Dat domein werd hem in eerste instantie door de rechter ontnomen, maar hangende het hoger beroep heeft Heerink beslag laten leggen op het domein.

Juridische vervuiling

Dat SIDN het numerieke domein alvast voor de Staat reserveerde, was tegen het zere been van Heerink. Heerink maakte daarom recentelijk middels zijn advocaat bezwaar tegen de reservering. Advocaat Quirijn Meijnen stelt dat SIDN met de 'onderhandse regeling' en het voortrekken van de Staat voor eigen rechter speelt, de juridische discussie 'vervuilt' en daarmee het Hoger Beroep voor zijn cliënt te frustreert.

SIDN komt nu tegemoet aan dat bezwaar door het domein www.112.nl voorlopig niet uit te faseren. In een antwoordbrief (pdf) aan de advocaat van Heerink schrijft SIDN:

"We hebben besloten in afwachting van de uitspraak van het Hof de persoonsnaamdomein www.112.nl in stand te laten vanwege het gelegde beslag en niet over te gaan tot het registreren van de domeinnaam 112.nl."

Artikel 2.3 niet geschrapt

Heerink laat Webwereld weten: "Ik ben blij dat de juridische discussie die tijdens de procedure bij het Hof gevoerd zal moeten worden over www.112.nl nu niet langer wordt vervuild door de plannen van de SIDN."

Volgens SIDN staat hun beslissing overigens wel geheel los van de door de advocaat van Heerink aangebrachte argumenten. De gewraakte clausule in het 'numerieke Sunrise-reglement' waarin 112.nl wordt gereserveerd voor de Staat, artikel 2.3, wordt dan ook niet geschrapt, zoals Heerink had geëist. Dit bevestigt een woordvoerster van SIDN.

"Zolang er een beslag op het domein ligt kunnen we er sowieso niets mee doen. Dat doen we dus ook niet. Maar dat staat los van het dringende beroep dat de Staat gedaan heeft op het numerieke domein 112.nl. Daar hebben we naar geluisterd, maar dat is géén partij kiezen".

Rockers ook blij

De woordvoerster laat overigens ook weten dat de uitgifte van het domein 117.nl eveneens is opgeschort. De Friese rockers van Jitiizer, eigenaren van de second level-variant www.117.nl, hadden zich bij SIDN beklaagd dat hun domein zou worden afgepakt bij het uitfaseren van de second level persoonsdomeinen met cijfers komende december. De band heeft de merknaam 117 namelijk niet geregistreerd. De rockers kunnen in ieder geval tot april 2008 hun website houden, aldus de woordvoerster.