Met DNSSEC en de SIDN-website zelf was niets aan de hand, benadrukt woordvoerster Lycke Hoogeveen nu. De door een Webwereld-lezer opgemerkte foutmeldingen zijn veroorzaakt doordat de tool een verouderde versie was, die niet goed kon omgaan met DNSSEC zoals SIDN dat heeft geïmplementeerd. Diverse Webwereld-lezers hebben dit gisternamiddag en -avond ook getipt.

Zoeken naar oorzaak

Een woordvoerder van SIDN kon gistermiddag alleen bevestigen dat er problemen waren met DNSSEC en ook IPv6. Hij vertelde dat de technici van de .nl-domeinbeheerder nog zochten naar de oorzaak. De problemen speelden al sinds dinsdag en zijn door een Webwereld-tipgever woensdagochtend opgemerkt.

Hoogeveen laat weten dat SIDN de oorzaak woensdag eind van de middag heeft ontdekt. Dat was dus verouderde checkertool voor DNSSEC die de organisatie zelf aanbiedt. Die online-controleur is een afgeleide van een Zweedse tool, waarvan de courante versie wel correct werkt. De SIDN-afgeleide is een voor Nederland aangepaste uitvoering, vertelt Hoogeveen. Inmiddels is de SIDN-tool ge-update en werkt die weer correct.

'Online, maar slecht bereikbaar'

De IPv6-problemen kwamen neer op slechte bereikbaarheid van een IPv6-nameserver van SIDN. Woordvoerster Hoogeveen benadrukt dat de nameserver zelf goed functioneerde en niet offline is geweest. De verbinding daar naartoe werd echter gehinderd door verkeerde instellingen in een firewall-cluster.

“De nameserver is nooit onbereikbaar geweest", zegt de SIDN-woordvoerster. Maar de IPv6-machine was dus wel slecht bereikbaar. De oorzaak daarvan was het geplande onderhoud, dat dinsdag is uitgevoerd en waar SIDN woensdag al gewag van maakte. De woordvoerder kon toen nog niet zeggen of dit gerelateerd was. Hoogeveen bevestigt nu dat dat wel het geval was.

Opgelost

Deze IPv6-storing is woensdagmiddag opgelost, meldt SIDN. Hoogeveen zegt dat de SIDN-website “gewoon bereikbaar was via IPv6". Technisch adviseur Marco Davids van SIDN twitterde gisteravond nog dat de nameserver het via IPv4 gewoon deed, wat volgens hem wel relevant is.

Ook hij stelt dat er geen probleem was met DNSSEC. Het probleem van de verouderde DNSSEC-tool is woensdagavond opgelost, vertelt Hoogeveen. Zij heeft SIDN's ontdekkingen gisteravond in een comment gepost bij het artikel over de IPv6- en DNSSEC-problemen. In dat artikel zijn gisteravond ook diverse tips van lezers nog toegevoegd.