Dat maakte de domeinorganisatie bekend na consultatie van de deelnemende registrars. Uit een enquête naar de afwikkeling van de desastreus verlopen introductie van numerieke domeinen, blijkt dat bijna 70 procent van de deelnemers een voorkeur heeft voor verloting.

Op basis van deze feedback zal SIDN de 3.944 teruggeven numerieke domeinnamen verloten onder de deelnemers die tijdens de landrush een aanvraag hebben ingediend voor deze domeinnamen. Deze loting zal over ongeveer een maand worden gehouden, zo bevestigt een woordvoerster van SIDN.

Twee deelnemers 'gecorrigeerd'

De bijna vierduizend domeinen werden ingeleverd door twee bedrijven, MijnAlbum/Hoekstra en Blixem. Deze bedrijven waren met de landrush over de scheef gegaan met het inzetten van honderden mailservers. Door de tsunami aan aanvragen van die twee werd het voor andere partijen zo goed als onmogelijk om tot het systeem door te dringen en hun aanvraag in te dienen.

SIDN zag eerst overigens geen kwaad in de praktijken van MijnAlbum en Blixem, maar na onderzoek van ISPConnect, publieke verontwaardiging, kritiek uit de politiek en 'eigen onderzoek' kwam de stichting toch tot de conclusie dat de twee onevenredig veel verbindingen met de mailservers van SIDN tot stand hadden gebracht. MijnAlbum leverde 1.719 domeinen in, Blixem 2.341.

MijnAlbum trekt zich terug

De twee zondaars kunnen overigens gewoon meedoen aan deze loting. Een woordvoerder van MijnAlbum/Hoekstra heeft Webwereld eerder al laten weten dat het niet opnieuw mee zou dingen naar de geretourneerde domeinen. MijnAlbum is dusdanig geschrokken van alle heisa en kritiek rondom de landrush, dat ze het liefst de hele episode wil vergeten.

Of Blixem wel meedoet aan de loting is niet bekend. Het Nijmeegse domeinbedrijf was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

Update: een woordvoerder van MijnAlbum laat Webwereld weten dat het bedrijf toch heeft besloten wel mee te doen aan de loting voor heruitgave van de domeinnamen.

Hieronder staan de 3.944 nummerdomeinen die worden verloot.