De SIDN zegt het nieuwe domeinregistratiesysteem (drs) te hebben ontwikkeld vanwege de explosieve groei in het aantal aanvragen van .nl-domeinen de afgelopen jaren. Op 22 september wordt het huidige drs2-systeem vervangen door drs4.0.

Dit nieuwe systeem moet volgens de SIDN een 'stevige basis bieden voor de toekomst'. Naast een verhoogde capaciteit biedt het nieuwe systeem meer mogelijkheiden voor toekomstige functionaliteiten. Drs4.0 is ontwikkeld in overleg met isp's en hostingbedrijven die de domeinnamen in opdracht van eindgebruikers aanvragen. De SIDN heeft deze bedrijven uitgebreide documentatie verschaft over de aanpassingen die moeten worden doorgevoerd om met drs4.0 te kunnen werken.

Ook heeft de stichting de deelnemers de afgelopen periode een testomgeving en digitale cursussen aangeboden ter voorbereiding. Hiermee hoopt de SIDN de overgang soepel te laten verlopen voor houders van .nl-domeinen.

Als gevolg van de overgang kunnen isp's tussen 23 en 25 september geen registraties indienen. Ook is de whois-functie op de SIDN-website dan beperkt beschikbaar. De SIDN raadt gebruikers dan ook aan om aanvragen voor domeinnamen tijdig in te dienen bij de isp of het hostingbedrijf.