Een domeinjager registreert populaire domeinnamen direct zodra ze door een abonnee worden vrijgegeven. Vervolgens wordt de website gevuld met advertenties om inkomsten mee te genereren. Volgens SIDN wordt er dan vaak gelinkt naar sites waarmee de oude eigenaar liever niet mee geassocieerd wordt.

SIDN wil vooral domeinnaamhouders in bescherming nemen met de quarantaineregeling, legt directeur Roelof Meijer uit. Volgens hem plakken er vaak onevenredige consequenties aan het, vaak per ongeluk, verliezen van een domeinnaam. "De consequenties kunnen heel ernstig zijn doordat bepaalde domeinen zo populair zijn dat die direct weer geregistreerd worden. En dan onstaat er potentieel geharrewar tussen de nieuwe houder en de oude houder over wie nu de rechten heeft."

Het plan om een quarantainesysteem in te voeren stamt al uit februari 2007. Volgens Meijer duurt de uitvoering zo lang omdat het systeem niet bovenaan het prioriteitenlijstje stond.

Veertig dagen

Volgens Meijer kan een domeinnaamhouder op allerhande manieren zijn domein kwijtraken zonder dat hij het doorheeft. Soms is er miscommunicatie tussen een domeinnaamhouder en een tussenpersoon, of houdt een domeinnaamhouder z'n administratie niet bij.

Daarom gaan vanaf 30 augustus alle opgeheven .nl-domeinnamen veertig dagen in quarantaine voordat ze opnieuw worden vrijgegeven voor registratie. Als de oude eigenaar een fout heeft gemaakt kan hij eenvoudig zijn domein terugkrijgen, tegen betaling. "Het is een controle om te voorkomen dat mensen te makkelijk doen over de quarantaine."

Dure service

SIDN heeft een vaste prijs voor domeinen die de organisatie uit quarantaine terug verkoopt aan de deelnemers. Een domein dat aangevraagd wordt door dezelfde deelnemer gaat vijftig euro kosten, doet een andere deelnemer dat, dan wordt er honderd euro in rekening gebracht. De uiteindelijke kosten voor de ex-eigenaar voor het terugkopen van een domeinnaam hangt af van zijn of haar registrar.