De stichting ontving de afgelopen dagen meerdere klachten van SIDN-deelnemers en houders van domeinnamen over het Spaanse bedrijf [email protected]. Ook bezoekers van sites als Ikbengenaaid.nl maakten de afgelopen dagen melding van misleidende brieven op naam van [email protected], dat dit voorjaar ook actief was met deze vorm van colportage.

Het bedrijf benadert houders van .nl-domeinnamen met het dringende verzoek hun domeinnaam in het zogenaamde WorldWideWeb Register op te nemen. Dat kost 877 euro per editie, zo staat verstopt in de kleine lettertjes van het contract. De overeenkomst wordt aangegaan voor drie edities, zodat het totaalbedrag oploopt tot 2631 euro. Het bedrijf zou gevestigd zijn in de Spaanse stad Coruna.

Het is onduidelijk hoe de colporteurs aan de adresgegevens van de domeinnaamhouders komen, zegt SIDN-woordvoerster Lycke Hoogeveen. 'We weten dat niet. We vermoeden dat er wordt gehandeld met bestanden, maar waar die vandaan komen, geen idee.' Gewone bezoekers van de SIDN-site kunnen slechts een klein aantal whois-verzoeken per dag opvragen, terwijl SIDN-deelnemers wel uitgebreidere toegang tot de adresgegevens van domeinnaamhouders hebben. Hoogeveen: 'Wij hebben op onze whois-database geen rare dingen gezien.' De colporteurs richten zich overigens niet alleen op Nederland.

Volgens SIDN kwamen de klachten over [email protected] de afgelopen dagen weer op gang. 'Alleen al gisteren hebben we zes klachten gekregen. Daar waren ook een aantal SIDN-deelnemers bij die zeiden dat zij ook diverse klachten van hun klanten hadden ontvangen', aldus Hoogeveen.

SIDN laat weten 'voor zover mogelijk' hard op te treden tegen de praktijken. 'Wij kunnen echter alleen actief optreden tegen de fraudeurs als daar rechtsgronden voor zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als de beller zegt u namens SIDN te benaderen. In hoeverre dat expliciet gebeurt, is niet duidelijk.'

Dergelijke fraude is al enkele jaren een doorn in het oog van SIDN. De stichting roept iedereen die door [email protected] wordt benaderd informatie te melden bij het landelijke meldpunt voor advertentie- en acquisitiefraude.

In augustus dook er ook al een Europees geval van dit soort bedrog op.