Dat staat in een advies dat SIDN-directeur Roelof Meijer maandag aan Tweede Kamerlid Afke Schaart (VVD) overhandigde. Schaart is woordvoerder IT & Innovatie.

Fundamentele discussie

In het advies roept de domeinnaamstichting de politiek op om een discussie te voeren over het internet als grondrecht. De roep om een discussie komt voort uit de resultaten van de Nationale Internetenquête en de uitkomsten van het 25 jaar .nl-congres die samen vertaald zijn naar een advies aan de politiek. "Eén van de uitkomsten is dat een meerderheid van de respondenten toegang tot internet als grondrecht ziet", aldus de domeinnaamstichting. "SIDN pleit nu voor een politieke discussie hierover, aangezien toegang tot internet als grondrecht de Nederlandse wetgeving op het meest fundamentele niveau raakt."

Een kleine meerderheid van 11.000 respondenten van de enquête ziet internet als een grondrecht. Maar hoe dit moet worden vormgegeven is onduidelijk, vandaar dat SIDN aan de politiek vraagt om "om nog meer het voortouw te nemen."

Online net zo belangrijk als offline

Verder roept de stichting op de rechten van Nederlanders online net zo goed te waarborgen als in de offline wereld. De politie zou bijvoorbeeld veel aandacht aan het bestrijden van cybercrime moeten geven, aangezien Nederlandse internetgebruikers dit als even bedreigend ervaren als gewone criminaliteit.

Ook moet internetinnovatie gestimuleerd worden door de overheid en moeten er meer internetvakmensen worden opgeleverd door Nederlandse scholen. Dit om de internationale concurrentiepositie van Nederlanders te bevorderen.

SIDN probeert de politieke agenda wel vaker te beïnvloeden. Zo pleitte de stichting in Den Haag voor netneutraliteit. Maar het is de eerste keer dat er een officieel advies wordt uitgebracht aan de politiek, zegt woordvoerster Lycke Hoogenveen. "We hebben die enquête gehouden en het congres gehad en het is zonde om daar niets mee te doen. Volgens haar is er "sowieso wel vaker contact" met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I), omdat het ministerie ook praat met de ICANN. De hoogste autoriteit op domeingebied ter wereld.

Het is wel nog de vraag wat er met het advies gaat gebeuren. Dat is aan Schaart en het Kabinet. Het Tweede Kamerlid reageert op Twitter enthousiast op het advies, maar was niet direct bereikbaar om verder commentaar te leveren.

Update: Haar woordvoerder zegt desgevraagd dat het onwaarschijnlijk is dat de partij van internet een grondrecht wil maken. "De VVD is daar niet zo van." Het is belangrijker dat alle Nederlanders toegang kunnen hebben tot internet wanneer zij dat willen. Daarvoor moet het huidige netwerk uitgebreid worden zodat alle Nederlanders aangesloten kunnen worden, aldus de woordvoerder.