Dat vonniste de rechter in München. De magistraat achtte Siekaczek schuldig aan alle 49 ten laste gelegde feiten, meldt onder meer Bloomberg. Dat betreft overigens alleen gevallen van 'ongeoorloofd gebruik van fondsen' omdat hij zelf niet de door hem vrijgemaakte middelen als smeergeld inzette.

De ex-manager van Siemens had al in een eerder stadium schuld bekend en werkte vervolgens mee om het gigantische omkoopschandaal verder te ontrafelen. Vandaar ook dat hij niet daadwerkelijk de cel in hoeft.

1,3 miljard aan smeergeld

Siekaczek is een van de hoofdfiguren in een omvangrijk 'fraudenetwerk' van Siemens waarmee met wegggemoffelde betalingen en schimmige contracten overheden, potentiële klanten en andere opdrachtgevers werden omgekocht en gepaaid. Zodoende kon Siemens lucratieve opdrachten binnenhalen of behouden.

Siekaczek kreeg volgens hem jaren geleden de opdracht van z'n superieuren om een systeem op te zetten om deze 'contractcommissies' mogelijk te maken. Uiteindelijk ontrafelde justitie in verschillende landen een kerstboom aan postbusbedrijfjes en vage fondsen die het hele omkooptraject 'witwasten'. Tussen 2000 en 2006 is er naar verluidt 1,3 miljard euro aan smeergeld uitgegeven.

Na Siekaczek zullen er nog vermoedelijk vele andere veroordelingen volgen. Momenteel lopen er rechtszaken tegen Siemens en Siemens-medewerkers in meer dan 10 landen.