Dat meldt het Duitse bedrijf op de website. Vorig jaar zat Siemens in hetzelfde kwartaal ook in de rode cijfers maar toen was het verlies 'slechts' 155 miljoen euro.

Het miljardenverlies is vooral het gevolg van de drastische herstructurering binnen het bedrijf, dat Siemens rond de 3 miljard euro kost. De herstructurering vormt de nasleep van het gigantsiche corruptieschandaal waarbij het voormalige management, waaronder ex-topman Heinrich von Pierer van het bedrijf betrokken zou zijn. Om een schikking te treffen met Duitse en Amerikaanse autoriteiten zet het concern nog eens een miljard euro opzij.

Ambitie

Ondanks de dieprode cijfers is de CEO van Siemens, Peter Löscher, positief. Er werd de het laatste wel een operationele winst van 1,4 miljard geboekt en de omzet steeg met 7 procent naar 21 miljard euro. Löscher ziet dan ook volop kansen voor het komende boekjaar, dat volgend jaar september eindigt. 'We zijn ambitieus aangaande het fiscale jaar van 2009. Maar we handhaven die hoge ambitie. En met de economische situatie in het achterhoofd, bekijken we de resultaten van kwartaal tot kwartaal.'

Het bedrijf kondigde van de zomer aan dat het 17.000 mensen op straat gaat zetten. En in de jaren daarvoor verdween een aantal van 2400 banen bij het Duitse bedrijf.