Een beter beeld van het web was één van de aankondigingen die Siemens Nixdorf heeft gedaan op de jaarlijkse International Trade Press Conference, dit jaar gehouden in Athene. Daarop geven de Duitsers de IT-vakpers een vooruitblik van hun activiteiten in het komende jaar.

Chief Technology Officer Dr. Peter Pagé maakte erg duidelijk dat Siemens Nixdorf niet gelooft in de NetPC als filosofie, maar zo'n apparaat beschouwt als een pc-model met een eigen doelgroep. Siemens Nixdorf ziet dit als een onderdeel hun Managed PC concept, waarin de pc als netwerk-apparaat (samen met de gebruiker) centraal staat.

In het verlengde van de in 1995 geïntroduceerde 'Multimedia Star', een pc met een geïntegreerde tv-ontvanger, komt men met een PCTV. Dit is een tv met pc-functionaliteit. Tot nu toe kennen we de zogeheten 'set-top boxen'. Dit is een kastje met tv-uitgang dat bovenop de televisie geplaatst kan worden. Op zo'n kastje wordt een telefoonlijn, toetsenbord en muis aangesloten. Het nadeel van deze constructie is de relatief beperkte e-mail- en web-functionaliteit, de onmogelijkheid om bestanden te downloaden en het slecht leesbare tv-beeld wat dat oplevert.

Om deze problemen op te lossen, heeft Siemens Nixdorf gekozen om een normale pc geschikt te maken om tv-beelden weer te geven. Het door de pc gegenereerde monitor-signaal wordt door een zelf ontwikkelde adapter omgezet in een voor de televisie geschikt video-signaal. Hiermee kunnen standaard analoge tv's een goed beeld neerzetten. Tijdens een demonstratie konden we zien dat op een tv het Internet er hetzelfde uitziet als een televisie-uitzending, in

plaats van een beroerd weergegeven computerbeeld. Er kan zowel data als voice tegelijkertijd gebruikt worden.

Handig is dat Siemens Nixdorf hiermee on-line hulp kan bieden om gestrande Internet-gebruikers weer op weg te helpen. De helpdesk-medewerker kan zelfs, na toestemming van de gebruiker, 'inloggen' op het toestel van de onfortuinlijke gebruiker. Zo kan er zowel met beeld als spraak extra uitleg en demonstaties gegeven worden.

De Nederlandse divisie van Siemens Nixdorf heeft de ontwikkeling van de PCTV voor een groot deel geïnitieerd en gestimuleerd. Wanneer de PCTV voor het grote publiek te koop zal zijn is nog onduidelijk. De apparaten worden in kleine hoeveelheden gemaakt en zijn technisch gezien leverbaar. Echter, op dit moment worden ze proefsgewijs aangeboden door maar enkele specialistische verkooppunten. Het wachten is op acceptatie van de markt.

Een ontwikkeling die het gebruik van on-line betalen een steun in de rug kan geven is de TrustedNed technolgie. De basis hiervoor is een smartcard (zoals de chipknip). Siemens Nixdorf stopt al een tijdje chipcard-lezers in hun pc's en heeft de beveiliging van zo'n smartcard uitgebreid met vingerafdruk-herkenning. Met behulp van zo'n smartcard en een standaard browser van Netscape of Microsoft kunnen producten eenvoudig aangeschaft en betaald worden. Om het leven ook voor de banken makkelijker te maken, beschikt Siemens Nixdorf over server-systemen en –applicaties die on-line betalen eenvoudig, zonder ingrijpende wijzigingen in de huidige infrastructuur, mogelijk maakt.