De software is sinds gisteren te downloaden terwijl de officiële bekendmaking vandaag is. Silverlight 3 voegt offline functies toe aan het bestaande multimediaplatform van de softwaregigant. Zowel versie 3 als de software developer kit (SDK) staan al op de site van Microsoft.

Daarnaast is ook de release candidate van Expression Blend 3 vrijgegeven. Dat is een programma voor interactief design van gebruikersinterfaces, voor zowel web- als desktopapplicaties. Silverlight wordt vergezeld van de Expression Studio 3-designkit, waarin Blend één van de applicaties is.

HD-video

Silverlight is het antwoord van Microsoft op Flash van Adobe (oorspronkelijk van Macromedia). Beide maken zogeheten rijke internetapplicaties (ria's) mogelijk. Naast de offline functionaliteit die gebruikers toestaat om Silverlight buiten de browser te gebruiken, zijn er verbeteringen doorgevoerd voor audio en 3D-beelden.

De andere belangrijke verandering in versie 3 van Microsofts Flash-alternatief is ondersteuning van hogere kwaliteit video. Zo is er volledige ondersteuning voor het live streamen van HD-video toegevoegd. Microsoft wees er bij de aankondiging van de beta tijden Mix 09 op dat het gaat om de 'echte' HD-kwaliteit 720p+.

Winterspelen

De HD-video's van Silverlight 3 zijn ook fullscreen te bekijken. De Amerikaanse nieuwszender NBC gaat de Silverlight-speler gebruiken om de Olympische Winterspelen van 2010 in high definition uit te zenden.

In Silverlight 3 is het ook mogelijk om te deeplinken naar een pagina in een internetapplicatie. Om zoekmachines tegemoet te komen is het ook mogelijk om automatisch een html-mirror van de applicatie te maken zodat bijvoorbeeld Google de applicatie kan indexeren waardoor de multimediale content makkelijk is terug te vinden.