Silverlight is alleen beschikbaar voor toestellen met de S60 Fifth Edition van Symbian. Die oorspronkelijk in oktober 2008 gelanceerde versie draait op toestellen als de N97, N97 Mini en de Nokia 5800 XpressMusic. Volgens fabrikant Nokia zijn er wereldwijd ruim 20 miljoen S60 Fifth Edition-gebruikers.

Bing en teleshopping

De eerste webapplicaties voor Symbian die draaien op Silverlight zijn Microsofts zoekmachine Bing en een webapp van het Home Shopping Network (HSN). Laatstgenoemde streamt ook tv-uitzendingen van het bekende Amerikaanse teleshoppingkanaal. HSN gebruikt al Silverlight voor zijn webdiensten.

Het debuut van Silverlight op Symbian volgt vrij snel op de bèta. Die is eind maart verschenen. Volgens Nokia was de proefsoftware eind april al 20.000 keer gedownload. Dat betreft de geslaagde downloads; er waren ook opvallend veel afgebroken downloadpogingen.

Porten of herschrijven

Microsofts eigen Windows Mobile wacht nog op Silverlight-support, terwijl er al wel een uitgeklede uitvoering is voor het oudere Windows CE (Consumer Electronics). De kans is klein dat Windows Mobile nog Silverlight krijgt. Dat mobiele besturingssysteem wordt eind dit jaar namelijk opgevolgd door Windows Phone 7 dat voor applicaties geheel leunt op Silverlight. Voor games op Windows-smartphones biedt Microsoft zijn XNA Framework. Huidige Windows Mobile-applicaties moeten dus geport of herschreven worden.

Het is nog onbekend of Silverlight zelf voor Nokia geport wordt naar diens smartphoneplatform MeeGo. Dat is de samenvoeging van Nokia's Maemo en Intels Moblin, beide op Linux gebaseerd. Microsoft heeft lang geleden al wel aangegeven dat het Silverlight op Android wil, het op Linux gebaseerde smartphonebesturingssysteem van Google. Het is niet bekend hoe de Android-support er voor staat. Ondertussen werkt Microsoft ook aan Silverlight voor de iPhone, net als Adobe eerder al Flash heeft gemaakt voor de smartphone van Apple.

Twee jaar in de maak

Nokia en Microsoft hebben de deal voor Silverlight op Symbian twee jaar geleden gesloten. In augustus 2009 is daar de vervolgovereenkomst bijgekomen voor Office op Nokia's smartphones. De mobiele uitvoering van Microsofts kantoorpakket gebruikt ook Silverlight, maar heeft dat niet per definitie nodig.