De 'senioren-pc', zoals het apparaat al enkele maanden door het leven gaat, zag woensdag in Amsterdam het licht. Minister Brinkhorst, die het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen, toonde zich enthousiast. De samenleving is volgens de bewindsman nog altijd vol met digibeten. Zelf behoort hij naar eigen zeggen ook tot de doelgroep. "Al ben ik nog niet zo erg als Wim Kok. Ik heb in ieder geval nooit met een knippertje (bedoeld wordt muis - red.) in de lucht gewezen."

De SimPC is een product van het Amsterdamse Secure Internet Machines (SIM), waarachter Stefan Hoevenaar en Rob Rooken zitten. Deze laatste was eerder de naam achter internetbedrijven als Xoip en wifi-specialist Aervik.

Kort gezegd is de SimPC een uitgeklede basiscomputer met alleen basisfunctionaliteit. Op basis van Linux heeft SIM een grafisch jasje gelegd met grote knoppen. Gebruikers kunnen mailen, surfen, foto's organiseren, chatten, webbellen internetbankieren, office-documenten maken en een paar spelletjes spelen.

Veiligheid

Veiligheid en simpelheid staat bij dit alles voorop. Het zelf installeren van programma's behoort dan ook niet tot de mogelijkheden. Ook hoeft de gebruiker zich geen zorgen te maken over kritische updates, firewalls, spam, backups of virussen. Dit wordt allemaal door SIM geregeld. Voor dergelijke diensten moet overigens wel verplicht worden betaald: tien euro per maand.

Brinkhorst toonde zich ingenomen met het feit dat het apparaat gebaseerd is op open-sourcesoftware, zoals Firefox, OpenOffice en het babbelprogramma Gaim. Dit is ook van de redenen geweest dat Economische Zaken over de brug is gekomen met een subsidie. Toch is het niet alleen open-source wat de klok slaat. Als chatapplicatie maakt SIM immers gebruik van Skype, dat werkt met gesloten standaarden. Volgens de makers is deze keus gemaakt omdat Skype nu eenmaal het grootste is.

Senioren

De zeer compacte en zuinige pc kan niet bogen op indrukwekkende hardwarespecificaties. Een processor van 1 GHz, 512 MB intern geheugen en 1 GB compact flash-geheugen zijn volgens de makers echter ruim voldoende. Zij richten zich dan ook niet op de doorgewinterde computerfreak, maar op onder meer vijftigplussers die aan hun eerste pc toe zijn.

De SimPC, die in Taiwan en China in elkaar wordt gezet, kost 349 euro (exclusief beeldscherm, muis en toetsenbord). Verder biedt het bedrijf een 1024/512 adsl-abonnement aan voor 24,50 per maand.