Ik woon in Amsterdam en heb thuis televisie via de kabel van UPC. Een bedrijf waar ik op z'n zachtst gezegd geen fan van ben. Een keer ben ik door de knieën gegaan voor ze, toen ze Discovery Channel achter een decoder plaatsten. Het moment dat die zender weer in het standaardpakket op de kabel zat, heb ik UPC Digital meteen opgezegd.

Die actie en de recente hype rond digitale televisie deed me besluiten op zoek te gaan naar alternatieven.

Digitale televisie via de ether van KPN of Digitenne is vooralsnog drie keer niks. De ontvangst is te zwak, het aantal zenders te beperkt en de dekking te mager. Digitale televisie via de satelliet van CanalDigitaal ziet er beter uit, biedt meer zenders en is scherp geprijsd. Althans op het eerste gezicht, want voor elk extra toestel in huis heb je een extra decoder nodig. Ik heb bovendien liever geen schotel aan mijn balkon hangen. Dan is er nog digitale televisie via internet zoals Versatel die gaat aanbieden. Klinkt interessant omdat je meteen een 20 megabit adsl-verbinding hebt liggen. Ware het niet dat het bedrijf, dat ik voor geen meter vertrouw, aanvankelijk alleen voetbal aanbiedt, niet de reguliere zenders zoals aanvankelijk de bedoeling was. En dan alleen in de Randstad, de rest van het land moet voor de Eredivisie BV bij CanalDigitaal aankloppen. Dan zal de internetverbinding ook wel ruk zijn, denk ik dan.

Ik zou bijna weer bij UPC uitkomen. UPC Digital biedt via de kabel veel zenders en de beeld- en geluidskwaliteit zijn wat je van digitale televisie verwacht. Wat ik alleen niet begrijp is waarom ik bij een Digital-abonnement nog steeds voor het analoge standaardpakket moet betalen (bij elkaar dertig euro per maand). Oh ja, voor m'n tweede tv in de slaapkamer, want daar staat geen decoder. En voor als ik iets op een zender wil opnemen en een andere wil kijken, want dat kan dus niet via de decoder. Maar daar hoor je UPC niet over.

Nee, bedrijven als UPC, KPN en Versatel hebben het alleen maar over triple play, de heilige drie-eenheid die ons allen verlossing moet brengen. Televisie, internet en telefonie onder één dak. Volgens mij gaat het nog wel even duren voordat er een bedrijf is die dat allemaal een beetje behoorlijk kan. Als in een goede dekking, voldoende up-time, een juiste facturering, een heldere gebruiksaanwijzing en een kundige helpdesk om een paar selling points te noemen.

Ik hoor je denken, 3G mobiele telefonie gaat ook triple play bieden.

Ja, da's leuk voor onderweg in noodgevallen, want het is ontzettend duur in gebruik. Ik zet voor de lange termijn in op internet. Dat is goedkoop, flexibel en het mooie is dat ik bij technologieën als voip, iptv en vodcasting geen decoder nodig heb. Alleen een draagbaar scherm met wifi. Daar kijk ik liever naar uit.