Wie met een andere browser dan een recente versie van Internet Explorer werkt kan op dit moment voor reisadvies niet terecht op de vernieuwde website van de Nederlandse Spoorwegen.

Hoewel de NS naar aanleiding van de storm van protest die hierover over het wereldwijde web jakkerde beterschap heeft beloofd zal de 'multi browser'-aanpassing van de website van het de laatste tijd toch al zo geplaagde vervoerbedrijf nog enige tijd op zich laten wachten.

Blinden, gebruikers van een Palm-pilot en aanhangers van alternatieve browsers kunnen in ieder geval tot die tijd gebruik maken van de diensten van de site spoorboekje.nl. Daarop staat een werkend frontendje gebouwd voor de NS reisplanner. "Het is voor een slimme techneut bij de NS mogelijk om ook dit spoorboekje ontoegankelijk te maken. Dat zouden wij betreuren, maar we kunnen het niet veranderen: het staat de NS vrij om haar reisplanner opnieuw te blokkeren", zo luidt de waarschuwing op de homepage van spoorboekje.nl.

De ontwerpers van de site roepen de NS op tot bezinning: "Het is niet onze bedoeling deze site in de lucht te houden ten koste van de Nederlandse Spoorwegen. Wij roepen de NS daarom op tot een constructieve dialoog voor wat het bouwen van een website die voor iedereen toegankelijk is betreft."

"De site is bedoeld als een knipoog naar de NS." zegt Wiard Gorter, één van de makers van spoorboekje.nl. "We hebben laten zien dat het niet zo moeilijk is om de dienst voor alle browsers beschikbaar te maken. We hebben de dienst binnen een paar dagen met een kleine groep mensen opgezet."

Open-source

Het bouwen van de site is een open-source project dat enkele dagen geleden door Gorter werd voorgesteld in een nieuwsgroep over Linux. "We hadden de url al eerder vastgelegd en toen stelde ik voor om een versie voor Linux en Netscape te maken. Met drie mensen hebben we de afgelopen dagen aan de site gewerkt en vier à vijf mensen hebben via de nieuwsgroep geholpen met het testen."

Volgens informatie van de Stichting Domeinregistratie is McNolia, het bedrijf dat onder andere de nieuwe grafische interface van Nedstat vervaardigde, de drijvende kracht achter spoorboekje.nl. Gorter werkt bij dit bedrijf, maar verzekert dat het bedrijf voor de rest niets te maken heeft met het project.