Vergelijkingssite PayRator.com moet op 21 juni live gaan. De website bekijkt in eerste instantie vooral het verschil in de tarieven van payment service providers (psp's), maar het doel is om ook de kwaliteit van de dienstverlening in kaart te brengen.

Verborgen kosten

Max Geerling, productmanager bij iDealbeheerder Currence, zei in maart dat er meer transparantie nodig is in de tarieven van psp's. Hij onderzocht samen met belangenvereniging Thuiswinkel met welke kosten webwinkels geconfronteerd worden als ze een internetkassa gebruiken.

Webwinkels willen graag een paar verschillende betaalmethoden aanbieden, maar kijken voornamelijk wat andere sites doen en hebben geen inzicht op de verborgen kosten die psp's met zich meebrengen.

Hoe psp's kosten berekenen is vaak onduidelijk, vind ook PayRator-oprichter Ronald te Velde. “We willen een eenvoudige en duidelijke site maken waardoor webwinkels kunnen zien hoe en waarvoor kosten worden berekend voor internetkassa's," aldus Te Velde.

Houvast webshops

Het regelen van alternatieve betaalmethoden zou een hoop gedoe zijn voor individuele webwinkeltjes. Dit is waarom psp's belangrijk zijn voor online winkeliers. Het onderzoek van Currence en Thuiswinkel.org wijst uit dat psp's geen hoge prioriteit hebben bij webwinkels, die zich meer richten op de ontwikkeling van hun bedrijf zelf.

“Een webshop baseert zijn keuze voor een psp meestal op ervaringen van anderen", zegt Te Velde. “En die keuze is dus niet gebaseerd op de daadwerkelijke behoefte van wat de webshop precies nodig heeft. PayRator geeft ze een houvast om te bepalen welke psp het beste bij de winkels past."

Kwaliteit betaalmethodes

Alleen afhankelijk zijn van iDeal is niet ideaal. “Het is natuurlijk prettig als geld meteen op de rekening staat, maar alternatieve betaalmethodes zijn belangrijk als er bijvoorbeeld een storing is in het betaalsysteem", zegt Martijn Hos van Thuiswinkel.org.

PayRator kijkt in de toekomst ook naar hoe losse betaalmethodes presteren bij de verschillende psp's. “Webwinkels gaan ons in de tweede fase informeren over de kwaliteit van deze betaalmethodes die psp's aanbieden. Hier gaan we na de zomer mee van start", aldus Te Velde.