Door de actie is de website van de FFII, die een centrale rol speelde in de strijd tegen softwarepatenten, voorlopig onbereikbaar.

De maatregel is genomen door het Duitse Teamware, dat voor de FFII het technisch beheer over dns voert. Het bedrijf willigt daarmee de eis van de Duitse internetdienstverlener Nutzwerk in, die claimt dat een rechter daar toestemming voor heeft gegeven.

Nutzwerk baseert zich naar eigen zeggen op een uitspraak van een rechter in München. Die zou de FFII hebben opgedragen om de zinsnede 'Zuck und Nepp mit Softwarepatenten' ("gokken en nep met softwarepatenten") van zijn site te verwijderen. De FFII gebruikte deze zinsnede om de praktijken van Nutzwerk te omschrijven. Toen de FFII de site volgens Nutzwerk niet aanpaste, benaderde Nutzwerk de provider.

Angst voor kosten

Teamware besloot na het ontvangen van een sommatie van een advocaat het dns van FFII te blokkeren. 'Wij willen ons niet met de inhoud bemoeien en vooral kosten voorkomen', legt Teamware-woordvoerder Thomas Kupet uit. 'Wij zijn verplicht dit te doen nadat een advocaat je dat vraagt.'

Schoorvoetend erkent Kupet wel dat er kosten kunnen ontstaan als de FFII een zaak zou starten, mocht Nutzwerk ongelijk blijken te hebben. 'We hebben de FFII wel aangeboden het dns van het domein bij een andere partij te hosten.' Zelfs de Webwereld-redacteur kreeg het domein aan het begin van het gesprek aangeboden.

Volgens een verklaring van de FFII was de site al voor de actie aangepast. Bovendien verklaart de FFII dat zij de zaak grotendeels heeft gewonnen. De stichting stelt verder ook dat Nutzwerk beslag heeft laten leggen op de bankrekeningen van de organisatie en haar voorman Hartmunt Pilch.

Jodenhaat als reclame

Nutzwerk is niet onomstreden. Zo adverteerde het bedrijf in 2003 bij Google met de zoekterm 'Scheiss Juden' om daarmee zijn dienst voor anoniem surfen onder de aandacht te brengen.

De FFII kwam al eerder met Nutzwerk in aanvaring, omdat de stichting een hogere Google-ranking had dan het bedrijf zelf wanneer op het woord 'nutzwerk' werd gezocht. De oorzaak was de kritische berichtgeving over de zes patenten van de onderneming. Een van deze patenten is verlopen, twee zijn ongeldig verklaard en twee zijn na aanvraag teruggetrokken. Een patent is nog niet toegekend.

Inmiddels is de FFII bezig het dns te verhuizen. De site ffii.de met dezelfde informatie als de .org-site is wel bereikbaar.

Nutzwerk

In een reactie laat directeur René Holzer van Nutzwerk weten dat de getroffen maatregelen noodzakelijk waren. 'De FFII houdt zich niet aan gerechtelijke uitspraken en dan moet je op een gegeven moment stappen nemen', betoogt Holzer. Hij is van mening dat de patentvechters zich van de wet in het geheel niets aantrekken en bestempelt de voorman Pilch als een categorisch leugenaar. De ondernemer weigert zijn stelling met voorbeelden te onderbouwen.

Holzer erkent dat er een fout is gemaakt met het inkopen van woorden bij Google en dat 'Scheiss Juden' daar abusievelijk is tussen gekomen. Zonder uit te leggen hoe het kan dat er ook een 'Scheiss Juden'-bestand op de servers stond, benadrukt hij wel dat het bedrijf niet antisemitisch is. 'Als we een fout maken dan erkennen we die en lossen het op.'