Beste webmaster,

Diep onder de indruk heb ik naar uw fraaie en dynamische en interactieve killer website gekeken. Lust voor het oog. Technisch hoogstandje. Goed werk! Zo ver dan, want het zag er dan wel geweldig uit, maar het werkt niet!

Het zijn vooral die flip-flop vensters (of hoe u ze maar wilt noemen). Er hoort een menuutje uit te klappen zodra de muispijl ze toucheert. Maar dan gebeurt er nogal eens niets. En als er al iets uitklapt, verspringen de menuutjes. Alsof ik midden in het behendigheidsspelletje 'cat & mouse online' zit, en niet op een website. Alsof die opflitsende menuutjes roepen: 'pak me dan'.

En daar kan ik niet goed tegen. Irritatie verandert in frustratie en frustratie verandert al snel in kwaadheid. En ongeloof. Dit kun je toch niet maken? Maar je hebt het wel gemaakt. Er zitten vast uren of misschien zelfs dagen en bloed, zweet en tranen in, maar de rest van de site zal ik dus nooit zien. Ik surf verder. Dag site. Welterusten webmaster. En daarvoor maak je toch geen website?

O, ja, het zal vast prima werken op een Windows machine met Internet Explorer. Daar twijfel ik niet aan. Maar dat Bill Gates ongekroonde koning van het internet-volk wil zijn, is toch geen reden om je op te stellen als zijn vazal?

Ja, ik gebruik een Mac en nee, ik gebruik niet Microsoft Internet Explorer. Dan gebeurt het wel eens dat je mij wilt wijsmaken dan mijn browser geen Flash ondersteunt. Webmaster, hang eens een script achter je website dat mijn browser op waarde weet te schatten! En het kan nog gekker: 'Sorry', meldt een scriptje, 'deze site is alleen te bekijken met Internet Explorer versie huppelepup.' Hal-lo! Dat kun je maken op een intranet, maar niet op internet.

Het internet hoort volledig toegankelijk te zijn voor iedereen, ongeacht computerplatform en browser. Webmaster, jij zet data op het web om ze voor iedereen - ik herhaal: IEDEREEN - toegankelijk te maken. Doe dat dan ook. Nu is jouw site niet des internets.

Ongeoorloofd onderscheid op grond van software-gebruik. 'U gelooft niet in Explorer? Dan komt u er niet in.' Digitale discriminatie. Of zie het als volgt: je wilt een winkel binnenlopen, maar je komt er niet in omdat je schoenen niet aan de mode voldoen.

Ik zou bijna willen voorstellen om een soort webstraf tegen dit soort webfratsen in te voeren. De Commissies Gelijke Browserbehandeling zou een blokkade van een foute website kunnen opwerpen. Pas als de site werkt zoals-ie hoort te werken, wordt die wereldwijde blokkade opgeheven.

Er is echter een veel simpeler oplossing en die zit 'm in een ander gebrek. Jij weet vaak informatie op een website vakkundig te verstoppen. Ik klik en zoek me rot naar die ene webpagina in een ondoorzichtige site-structuur. Tevergeefs, totdat ik doe wat ik meteen had moeten doen: de sitemap raadplegen.

De meeste sites, en die van jou waarschijnlijk ook, bevatten een sitemap: dat duidelijke schematisch overzicht van een website. Simpel, maar doeltreffend. En met de aanwezigheid van een sitemap geef je eigenlijk al impliciet toe dat de navigatie van de site niet deugt.

Dus, beste webmaster, wissen maar, die homepage met halfwerkende toeters en bellen. En maak van de sitemap de homepage. Dat is pas een killer website - dan kom ik weer eens langssurfen.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Pietersma