Bij IEX ligt het aantal pageviews donderdag en vrijdag 20 procent boven de 'normale' aantallen voor de twee laatste werkdagen van de week. "Dan gaat het over enkele honderdduizenden pageviews meer", zegt hoofdredacteur Pieter Kort.

Ook Beurs.nl doet goede zaken. "Het is aanzienlijk drukker dan normaal", vertelt Edwin Rijkaart, directeur van Beurs.nl. Rijkaart heeft een goede zomer: hij is ook de oprichter van de site Buienradar.nl die vorige maand 5,5 miljoen unieke bezoekers trok.

Het aantal unieke Beurs.nl-bezoekers dat normaal ongeveer op 30.000 per beursdag ligt, is de laatste dagen tot boven de 40.000 gestegen. "We zien vanaf maandag 30 juli al dat het aantal bezoekers stijgt, de mensen zijn onrustiger aan het worden. Als het geen vakantie was geweest, waren de bezoekcijfers nog hoger geweest", zegt Rijkaart.

De beurzen schieten de afgelopen weken behoorlijk op en neer. Zorgen over de kredietmarkt zorgen ervoor dat de koersen flink daalden. De AEX daalde van een hoogtepunt van 563 punten op 13 juli tot onder de 500 punten op vrijdag.

Gesmolten server

De stroom extra bezoekers blijft niet zonder gevolgen. "Vrijdagochtend hadden we problemen met onze koersen-server", vertelt Rijkaart. "Onze processor stond bijna op 100 procent, die heeft het net kunnen houden. We zetten nu het serverpark van de site Buienradar.nl in. Vandaag is het kurkdroog, dus kunnen we op die servers wat traffic kwijt."

IEX kon vrijdagmiddag door een 'gesmolten server' de actuele beurskoersen niet weergeven.

Op korte termijn is de onrust op de beurzen goed voor de bezoekcijfers van beurssites, maar voor de lange termijn geldt dat niet. "Als de daling een half jaar of een jaar doorgaat, haken veel beleggers af. Dan wordt beleggen toch een te dure hobby", aldus Kort. "Op de lange termijn hebben we meer aan goede beurzen."