Uitstel voor de zogeheten six strikes-wet in de Verenigde Staten is nodig omdat het testprogramma daarvoor in de war is geschopt, verklaart het CCI (Center for Copyright Information). De oorzaak voor die verstoring is de orkaan Sandy, die de Noordoostelijke kustgebieden van de Verenigde Staten eind oktober heeft geteisterd. Het CCI is de organisatie achter het omstreden zestraps waarschuwingssysteem tegen illegaal downloaden.

De six strikes-wet zou oorspronkelijk dit jaar nog in werking treden. De muziek- en filmindustrie heeft dit systeem bedacht waarbij filesharingsites door een onafhankelijke derde partij worden gemonitord en waarbij de IP-adressen van downloaders worden gelogd en opgeslagen.

Van waarschuwen tot afsluiten

Deze schenders van auteursrechten krijgen vervolgens een reeks van maximaal zes waarschuwingen. Deze zijn onder te verdelen in drie fases, zo is eerder deze maand uitgelegd door het CCI. De eerste fase behelst het informeren ('notice' genoemd) van de downloader. Dan volgt verplichte bevestiging dat de aangeschreven internetgebruiker inderdaad illegaal downloadt ('acknowledgement').

Daarna volgen pas de straffen ('mitigation'). Deze omvatten niet alleen geldboetes maar hebben ook gevolgen voor de internetverbinding van de overtreder. Die verbinding wordt eerst afgeknepen en bij volharding in het downloadgedrag uiteindelijk afgesloten.

Orkaan belemmert test

Maar orkaan Sandy heeft voor problemen gezorgd. Uit de blogpost van het CCI valt echter niet volledig op te maken waarom. “Door onverwachte factoren, grotendeels veroorzaakt door orkaan Sandy, zijn onze laatste testschema's hard getroffen", schrijft directeur Jill Lesser. Zij rekent erop dat de deelnemende isp's vroeg in 2013 de eerste waarschuwingen gaan geven aan downloaders van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Bekend is dat orkaan Sandy veel schade heeft aangericht bij de ict-infrastructuur van grote Amerikaanse websites. Veel datacenters zijn ondergelopen, waaronder het hoofdkwartier van telecombedrijf Verizon (foto's), met daarin een belangrijk switch -knooppunt. Verizon is één van de isp's die onlangs met het CCI in overleg ging over de six strikes-wet.

Verzet tegen wet

Volgens auteursrechtenwaakhond CCI is het doel van de six strikes-wetgeving vooral om mensen bewust te maken van digitale diefstal. Sceptici hekelen het gebrek aan transparantie en het ontbreken van input vanuit de samenleving. Zij zien een dergelijke verstrekkende machtspositie van de isp's niet zitten.

Deze argwaan is onlangs nog verder vergroot door het uitlekken van informatie over de bedoelde opzet en uitvoering van de omstreden wet. De onafhankelijke derde partij die de antipiraterijmaatregel moet beoordelen, blijkt een voormalige lobbyclub van de muziekindustrie te zijn.