Dmitry Sklyarov wordt het inbreuk maken op het auteursrecht ten laste gelegd. Als de Russische programmeur schuldig bevonden wordt, kan hij tot 25 jaar gevangenisstraf en een boete van 250.000 dollar veroordeeld worden. Sklyarov schreef een programma waarmee gebruikers van de eBook Reader van Adobe de beveiliging van de uitgevers van e-books kunnen omzeilen. Volgens de Digital Millennium Copyright Act ( DMCA), een omstreden Amerikaanse copyrightwet, is het verboden om beveiligingen van software of ander auteursrechtelijk beschermd materiaal te omzeilen. De advocaat van Sklyarov, Joseph Burton, had gehoopt dat hij de zaak met het openbaar ministerie zou kunnen schikken. "We hoopten dat de regering de wijsheid zou hebben om Sklyarov niet te vervolgen", aldus Burton tegenover The Wall Street Journal. "Deze zaak vraagt niet om een vervolging. Het Congres heeft nooit de daden van Sklyarov en ElcomSoft (het softwarebedrijf waar Sklyarov werkt) willen verbieden."

DMCA

Sklyarov is de eerste persoon die onder de DMCA vervolgd wordt. Al vanaf de invoering van de wet is er veel kritiek op de DMCA die volgens burgerrechtenactivisten het recht op de vrijheid van meningsuiting aantast en academisch onderzoek naar beveiligingen frustreert. Er is geen enkel ander land waar er zo'n strenge copyrightwet bestaat als de DMCA. In Rusland is het programma van Sklyarov, de Advanced eBook Processor, legaal. Volgens Sklyarov is het programma alleen bedoeld om e-books van de ene naar de andere computer te kopiëren. Bovendien zou de software blinden en slechtzienden in staat stellen om de e-books te lezen. Sklyarov werd op 16 juli in Las Vegas gearresteerd, nadat hij op de hackersbijeenkomst Def Con een lezing had gegeven over zijn programma en de beveiliging van e-books.

Amsterdam

De werkgever van Sklyarov, Alexander Katalov (directeur van ElcomSoft), is van plan om de inmiddels beroemde presentatie opnieuw te houden. Op 22 november zal Katalov acte de présence geven op de Black Hat beveiligingsconferentie in Amsterdam, zo meldt Wired News. Overigens wordt ElcomSoft tegelijkertijd met Sklyarov aangeklaagd. Het bedrijf wordt verantwoordelijk gehouden voor de verkoop van het omstreden programma in de Verenigde Staten. ElcomSoft maakte bij de verkoop van de Advanced eBook Processor gebruik van een online betaaldienst in de staat Washington en een webhostingprovider in Chicago. ElcomSoft staakte de verkoop van het programma in juni, nadat softwaremaker Adobe zich bij het Russische bedrijf had beklaagd.