In een aantal videoboodschappen geeft Skype-ceo Tony Bates de gebruikers van de internettelefoondienst zijn excuses naar aanleiding van de langdurige storing die Skype heeft getroffen in de afgelopen anderhalve dag. Vrijdagochtend was 90 procent van alle gebruikers wereldwijd weer aangesloten, zei Bates.

Een aantal diensten zijn nog wel offline. Audio, video en instant messaging zouden het overal weer doen, maar Group Video Calling bijvoorbeeld is nog niet te gebruiken. Volgens Bates is Skype “gestabiliseerd” door een flink aantal zo geheten supernodes in het netwerk te plaatsen die het verkeer weer kunnen routeren. Normaal gesproken worden computers van gebruikers in het netwerk gebruikt als supernodes, maar daarin ging anderhalve dag geleden wat mis. Door zelf supernodes te plaatsen, heeft Skype dat nu opgevangen.

'Geen kwaadaardige aanval'

Hoe het kon gebeuren dat het supernodemodel werd verstoord, is nog in onderzoek, zegt Bates in een van de videoboodschappen. “We hebben nu inzicht gekregen in de oorzaak van het probleem en denken niet dat de oorzaak ligt in een kwaadaardige aanval”, zegt Bates. “Maar we zijn nog bezig met een uitputtende analyse en we zullen hier nog uitgebreid op terugkomen.”

Hij zegt verder dat niets de “gemiste ervaringen” kan goedmaken, maar komt voor de Pay As You Go en Pre-Paid abonnees met een 30 minuten gratis bellen naar vaste telefoons via een Skype Credit voucher. Daarnaast krijgen actieve abonnees een week extra bij hun abonnement. Dat gaat in op het moment dat het lopende abonnement moet worden verlengd.